Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Sähkön toimitusvarmuus näkyy asumisen kustannuksissa

Taloussanomat uutisoi viime viikolla sähkön siirtohintojen korotuksista. Lähes joka kolmas yhtiö oli nostanut siirtohintoja ja korotukset olivat suurimmillaan hinnankorotuskaton 15 % mukaisia.

Taloussanomat on uutisessaan vertaillut siirtohintojen muutosta syyskuusta 2017 syyskuuhun 2019. Kerrostalohuoneistossa, jonka pääsulake on 1*25A ja sähkön käyttö 2.000 kWh/vuosi, siirtohintojen korotus oli Turku Energian alueella lähes 8 prosenttia ja Carunan alueella lähes 7 %.

Läntisessä ja eteläisessä Suomessa korotukset ovat olleet kohtuullisia – kovimmat siirtohinnat maksetaan Pohjois- ja Itä-Suomessa. Korotuksien perusteena on investoinnit sähköverkkoon. Harvaan asutuilla seuduilla ja haja-asutusalueella sähköverkkojen säävarmuuden parantaminen on kallista kun johtoa per käyttöpaikka kuluu selvästi enemmän kuin taajaan asutuilla alueilla. Kuitenkin sähkön toimitusvarmuus pitäisi noillakin alueilla saada kuntoon.

Myrskyvarma sähköverkko tulee kalliiksi

Jakeluyhtiöillä on velvollisuus taata sähkön toimitusvarmuus vuoden 2028 loppuun mennessä.  Tuon vuoden jälkeen sähkökatkot saavat taajamissa kestää korkeintaan kuusi tuntia ja haja-asutusalueilla korkeintaan 36 tuntia. Tähän on mahdollista saada jatkoaikaa enintään vuoden 2036 loppuun, ja useampi sähköyhtiö on hakenut tuota jatkoaikaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sähkölinjojen vetämistä maan alle ja teiden varsille. Energiaviraston arvion mukaan investoinnit tulevat yhteensä maksamaan lähes 9 miljardia euroa. Paineet siirtohintojen korottamiseksi eivät siis suinkaan ole vähenemässä, pikemminkin päinvastoin.

Eduskunta on säätänyt sähkönsiirtohintojen kertakorotusten ylärajaksi 15 prosenttia. Suomessa Energiavirasto valvoo verkkoyhtiöiden hinnoittelua neljän vuoden jaksoissa. Kuluvan vuoden aikana tutkitaan hinnoittelun kohtuullisuus vuosina 2016 – 2019.

Kiinteistöliiton ns indeksitaloselvityksen mukaan sähkön hinta  on Varsinais-Suomen vertailukunnista kalleinta Kaarinassa ja Raisiossa. Kokonaisuutena taloyhtiöiden kustannusten nousu selittyy Varsinais-Suomessa erityisesti lämmitys- ja sähkökulujen kallistumisella. Sähkön hinnoilla on siis merkitystä ja korotukset tuntuvat jokaisen asukkaan kukkarossa.

2 kommenttia

  1. Miksi tässä kirjoituksessa ensin kirjoitetaan sähkön siirtohinnasta, ja sitten viimeisessä kappaleessa yhtäkkiä hypätään sähkön (energian) hintaan?

    Siirtohintaan voi vaikuttaa vain vaihtamalla asuinpaikkaa (edellyttäen että uudessa paikassa siirtohinta on eri), sähkön (energian) hintaan voi vaikuttaa kilpailuttamalla tuottajia/toimittajia keskenään.

    Sähkön (energian) kilpailuttaminen voi tosin sekin olla henkilö-/taloustasolla hankalaa jos asuu taloyhtiössä. Ainakin meillä yhtiö kilpailuttaa sähkön ja verkkoyhtiö toimittaa sen, joten yksittäisen asunnon/talouden kohdalla ei kilpailuttaminen onnistu. Jos kukin asunto tekisi oman sähkö(energia)sopimuksen se tietysti onnistuisi.

    1. Hei, kiitos kommentista. Kiinteistöliiton indeksitalolaskelmissa huomioidaan myös sähkön siirtohinta joka oli tämänkin artikkelin pääasia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *