Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Sähkön ja veden hinta nostavat asumiskustannuksia Varsinais-Suomessa

Loppukesästä uutisoitiin Kiinteistöliiton, Omakotiliiton ja PTT:n tutkimus, jonka mukaan asumisen kustannusten nousu suhteessa käytettävissä oleviin kustannuksiin on taittunut. Nyt julkistetun indeksitaloselvityksen tulos on saman suuntainen: kiinteistökustannusten nousu on tänä vuonna aiempaa maltillisempaa.

Kaupunkikohtaiset erot ovat kuitenkin edelleen suuria. Enimmillään kustannukset ovat olleet tänä vuonna yli neljän prosentin nousussa (Lempäälässä) ja vähimmillään ne ovat laskeneet runsaan prosentin (Vihti). Varsinais-Suomessa kustannukset ovat nousseet eniten Salossa (2,2 prosenttia). Turussa kustannusten nousu oli 1,0 prosenttia ja Uudessakaupungissa 0,3 prosenttia

Keskimäärin kiinteistöveroja ja tariffeja maksetaan 2,65 euroa asuinneliötä kohden kuukaudessa. Tämä tekee 90 neliön kerrostalohuoneistossa 2.862 euroa vuodessa. Varsinaissuomalaisissa kunnissa ollaan keskiarvon kohdilla tai sen yläpuolella: Salossa vastaava kustannus on 2.862 euroa, Uudessakaupungissa 2.873 euroa ja Turussa 3.024 euroa vuodessa.

Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen mukaan Varsinais-Suomessa kiinteistökustannuksia nostavat erityisesti sähkölaskut ja vesimaksut.

Kiinteistösähkö on kallistunut keskimäärin 4,5 prosenttia edellisestä vuodesta, mutta Turussa nousua on ollut jopa 9,4 prosenttia. Tämä selittyy pitkälti sähköverkkoyhtiön perusmaksujen korotuksilla. Kehitys on sikäli valitettavaa, että asukkaiden ja taloyhtiöiden mahdollisuudet vaikuttaa sähkön kustannuksiin omilla käyttötottumuksilla ovat vähäiset perusmaksun kohdalla. Salossa nousua oli 6,4 prosenttia ja Uudessakaupungissa 4,6 prosenttia.

Vesimaksujen nousun taustalla on Turussa tänä vuonna käyttöön otettava hulevesimaksu, joka tulee nostamaan kustannuksia 4,6 prosenttia. Tämäkin on melkoisen paljon suhteessa keskimääräiseen nousuun 1,2 prosenttia.

Lämmityskustannukset ovat perinteisesti yksi taloyhtiöiden suurimpia yksittäisiä kustannuseriä. Turussa ja Uudessakaupungissa kaukolämmön kustannus on ilahduttavasti pysynyt samalla tasolla. Salossa se on noussut 3,7 prosenttia, mikä on selvästi valtakunnallisen keskiarvon 1,0 prosenttia yläpuolella.

Samoin kiinteistövero on pysynyt Varsinais-Suomen vertailukaupungeissa ennallaan.

On hyvä, että kustannusten nousu on hieman taittunut aiemmista vuosista.  Taloyhtiöissämme on paljon korjausvelkaa jota pitäisi pystyä vähentämään. Mikäli erilaiset maksut ja tariffit nousevat vuodesta toiseen inflaatiovauhtia nopeammin, jättää se taloyhtiöille ja osakkaille vähemmän ja vähemmän mahdollisuuksia satsata talojen ylläpitoon ja korjaamiseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *