Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Sähköautot taloyhtiöissä

Sähköautojen määrän uskotaan nousevan Suomessa kymmeniin tuhansiin tämän vuosikymmenen loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös taloyhtiöiden pihoihin tulee enenevässä määrin sähköautoja ja osakkaat alkavat kysellä latausmahdollisuuden perään. Tällä hetkellä ennustetaan, että valtaosa latauksista tapahtuu öisin kiinteistöillä.

Latauksiin voidaan ainakin alussa käyttää autojen lohkolämmittimien pistorasioita. Lataaminen niistä on melko hidasta ja virran saantia on monissa taloyhtiöissä rajoitettu. Ne eivät siis sellaisenaan ole toimivia latauspisteitä, vaan edellyttävät todennäköisesti muutostöitä ennen kuin sähköautojen laajamittaisempi lataus onnistuu.

Mitä ja miten taloyhtiössä päätetään?

Taloyhtiöillä ei lähtökohtaisesti ole velvoitetta järjestää sähköautojen lataamista. Ja lienee sanomattakin selvää, ettei taloyhtiön ja muiden osakkaiden tule kustantaa sähköauton lataamissähköä silloinkaan, kun lataaminen taloyhtiössä onnistuu. Sähkön kulutus tulee aina laskuttaa siltä osakkaalta joka lataussähköä käyttää – ja vieläpä mieluiten suoraan sähköyhtiön toimesta erillisellä sähkömittarilla eikä taloyhtiön kautta kierrättämällä.

Käytännössä helpointa on yleensä muuttaa lämmitystolppa sähköauton latauspisteeksi – näin voidaan useimmissa tapauksissa mahdollistaa hidas minimilataus eli jopa 18 tuntia kestävä akkujen puolilleen lataaminen. Tästä voidaan tehdä periaatepäätös normaalina enemmistöpäätöksenä yhtiökokouksessa.

Sähköautojen nopean ja täyden lataamisen mahdollistavan latauspisteen rakentamista ei tällä hetkellä voida taloyhtiöissä pitää tavanomaisena uudistuksena eikä se kohtele osakkaita yhdenvertaisesti. Niinpä siihen liittyvästä sähköverkon uudistamisesta ja latauspisteen hankinnasta yhtiön kustannuksella tulee päättää siten, että kaikki osakkaat antavat päätökseen suostumuksensa.

Suostumusten hankkiminen ei varmaankaan tule useimmissa tapauksissa onnistumaan. Latauspistettä tarvitsevan osakkaan kannattaa siinä tapauksessa hankkia latauslaite omalla kustannuksellaan ja taloyhtiön luvalla esimerkiksi hallinnassaan olevalle autopaikalle. Ennen ensimmäistä päätöstä ja lupaa on hyvä selvittää, kuinka monta mahdollista latauspistettä yhtiön sähköverkko kestää.

Taloyhtiöissä ei kannata asettua poikkiteloin sähköautojen lataamiselle.

Järkevää on selvittää miten lataaminen on helpointa järjestää yhtiön sähköverkon kunto huomioiden. Mikäli taloyhtiön sähköverkkoa ollaan lähiaikoina joka tapauksessa uudistamassa, kannattaa sähköautojen yleistyminen ottaa huomioon uudistusta suunniteltaessa.

Kuva: Kaisa Leiwo
Kuva: Kaisa Leiwo

1 kommentti

  1. Parkkisähkö tekee kiinteistöihin kattavia kartoituksia, ja aika edulliseen hintaan. Niillä on koko lataussysteemien tuominen palveluna. Samalla lämmityskäyttäjät saavat auton lämmityksen etähallinnan ja jokainen maksaa juuri käyttämästään sähköstä.
    http://www.parkkisahko.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *