Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Sähköautojen latauspisteet antavat odottaa itseään

Kiinteistöliiton tuoreen korjausrakentamisbarometrin mukaan joka neljäs taloyhtiö harkitsee sähköautojen latausjärjestelmän toteuttamista seuraavan viiden vuoden aikana. Kuluvan vuoden aikana hankkeita aikoo toteuttaa vain pari prosenttia vastaajista.

Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan sähköautoja oli vuoden lopussa käytössä runsaat 15.000, joista noin 13.000 ladattavia hybridiautoja ja runsas 2.000 täyssähköautoja. Kuluvan vuoden aikana määrän odotetaan kaksinkertaistuvan. Liikennekäytössä Suomessa on yhteensä noin 3 miljoonaa autoa, joten sähköautojen osuus on vielä varsin pieni. Sähköautot keskittyvät pääkaupunkiseudulle ja eteläisen Suomen kuntiin – lähes puolet sähköautoista löytyy pääkaupunkiseudulta. Viime vuoden lopussa Turussa oli 75 täyssähköautoa ja 450 ladattavaa hybridiä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin 88.000 taloyhtiötä, joista noin puolet jää jäljelle jos poistetaan alle 700 m2:n kerrostalot ja alle 500 m2:n rivitalot. Näiden taloyhtiöien määrä on siis toistaiseksi noin kolminkertainen verrattuna sähköautojen määrään. Vaikka sähköautojen määrä kaksinkertaistuisi tulevan vuoden aikana, on se silti vielä pienempi kuin taloyhtiöiden määrä.

Sähköautojen yleistymisen uskotaan nopeutuvan jos yksityisiin kiinteistöihin saadaan lisää latauspisteitä. Toisaalta taloyhtiöt odottavat sähköautojen yleistymistä tai edes sitä yhtä sähköautoa yhtiöön ennen kuin aloittavat latauspisteiden rakentamisen. Kiinteistöliiton toisen kyselyn mukaan taloyhtiöiden latauspisteille ei ole vielä riittävästi kysyntää minkä takia hankkeisiin ei ryhdytä. Olemmeko muna-kana-ongelman ääressä?

Jos ja kun se ensimmäinen sähköauto tulee taloyhtiöön, niin miten rakentamisasia saadaan yhtiökokoukseen päätettäväksi?

Sähköautojen latauspisteiden rakentamisen valmistelu alkaa kuten mikä tahansa muu hanke taloyhtiössä. Osakkaat tai asukkaat voivat esittää hallitukselle asian selvittämistä. Hallitus ja isännöitsijä selvittävät ja valmistelevat asian yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Mikäli hallitus ei tartu asiaan, voivat osakkaat tehdä esityksen asian käsittelemiseksi yhtiökokouksessa.

Taloyhtiö voi myös tehdä latauspisteiden tarvekartoituksen jolla selvitetään mm, riittääkö yhteislatauspiste vai onko tarvetta useampaan latauspisteeseen. Samalla kannattaa selvittää yhtiön sähköjärjestelmän kapasiteetti.

Päätöksenteko tapahtuu sen mukaisesti, millainen latauspiste yhtiöön tehdään ja edellyttääkö se sähköjärjestelmän saneerausta. Joissakin tapauksissa mennään tavanomaisella enemmistöpäätöksillä, joskus voidaan tarvita myös suostumuksia tai määräenemmistöpäätöksiä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *