Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Säästä energiaa ja asu mukavasti

Syksy on jo pitkällä ja talvi melkein ovella. Se tarkoittaa, että taloyhtiöissä alkaa lämmityskausi ja ikuinen keskustelu energian hinnoista ja käytöstä. Lämmitys on yleensä taloyhtiön suurin juokseva kuluerä – keskimäärin noin kolmannes kaikista taloyhtiöiden kuluista menee lämpömaksuihin. Ei siis ihme, että asia puhuttaa ja siitä on syytäkin keskustella.

Syksyn uutiset lämmityksen osalta eivät Varsinais-Suomessa ole olleet lupaavia. Kiinteistöliitto raportoi juuri kaukolämmön hinnan huimista korotuksista Turussa ja Salossa.

Lämmitys on siis tulevanakin talvena jälleen edellistä talvea kalliimpaa.

Tämä on syytä huomioida ensi vuoden budjetteja laadittaessa. Ainakin lämmityskulujen osalta vastikkeen nousupaineita siis Varsinais-Suomessa on odotettavissa.

Helpot energiansäästövinkit

Energian säästämisen – tai pikemminkin sen käytön optimoinnin – ei tarvitse olla ankeaa tai vaikeaa. Muutama peruskikka on helppoa ja halpaa toteuttaa joka taloyhtiössä.

LVI -laitteet on syytä huoltaa ja tarkastuttaa säännöllisesti. Tasainen lämpö koko taloyhtiössä ja kaikkien laitteiden oikea toiminta ovat mukavan ja energiatehokkaan asumisen ehdoton edellytys.  Patteriverkoston perussäätö on helppo operaatio, joka kannattaa toteuttaa viimeistään nyt lämmityskauden alkaessa.

Säännöllinen kulutusseuranta pitää taloyhtiön ajan tasalla myös kustannusten kehityksestä. Ajantasaisen kulutusseurannan avulla voidaan nopeammin puuttua poikkeamiin ja jopa ryhtyä mahdollisiin korjaus- ja kunnossapitotöihin esimerkiksi laitteiden rikkoutuessa.

Keskimäärin 40 % energiasta käytetään veden lämmittämiseen. Tässä käyttötavoilla on suuri merkitys. Lämpimällä vedellä lotraaminen voi olla yllättävän kallista. Valitettavasti tasasuuruinen vesimaksu tai veden sisältyminen vastikkeeseen ei aina kannusta asukkaita säästeliääseen veden käyttöön. Kannattaa kuitenkin valistaa ja kannustaa järkevään veden käyttöön kaikilla mahdollisilla konsteilla.

Asukkaiden toimilla on muutenkin suuri merkitys energian kulutuksessa. Oikeista lämmitys- ja tuuletustavoista kannattaa viestiä säännöllisesti ja eri kanavia käyttäen. Mikäli huoneistossa on kylmä, kuuma tai vetoa, asukas kannattaa ohjeistaa ottamaan yhteyttä taloyhtiöön. Omatoimiset säädöt ja fiksaukset eivät useinkaan ole kokonaisuuden kannalta järkeviä. Otsikkokuvan kaltaiset omatoimiset ”tiivistykset” ovat kuitenkin valitettavan yleisiä.

Korjausten ja remonttien yhteydessä kannattaa aina miettiä energiatehokkuutta parantavia toimia. Ne eivät välttämättä lisää merkittävästi kokonaiskustannuksia suhteessa saavutettaviin hyötyihin.

Mukavaa lämmityskautta ja syksyä! Nautitaan viilenevistä ja pimenevistä illoista. Pidetään asunnot sopivan lämpiminä ja valoisina, mutta energiakustannukset hallinnassa.

2 kommenttia

  1. Onko tuohon lämpimän veden lotraamiseen mitään todella purevaa konstia? Nuoriso unelmoi suihkussa 30 min. Mitä se auttaa jos minä ikääntynyt olen siellä vain 5 min.? Sitä ei voi erikseen mitata.

    1. Varmaan keskeiset konstit ovat neuvonta ja valistaminen tai vesimittareiden käyttöön otto. Kumpikaan ei kuitenkaan ole välttämättä helppo ratkaisu. Valistamisella voidan parhaimmillaan saada veden käyttöä vähennettyä ja vesimittareilla puolestaan kustannukset kohdennettua veden käyttäjille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *