Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Säännöllinen nuohous kiinteistönomistajan vastuulle

Tulisijojen ja savuhormien säännöllinen nuohous on paitsi paloturvallisuustekijä niin myös edistää osaltaan tulisijan lämmitystehoa ja hormin hyvää vetämistä. Suomessa on lähes 1,3 miljoonaa nuohottavaa kiinteistöä, joista ¾ on asuinrakennuksia. Nuohottavia tulisijoja on noin 3,5 miljoonaa.

Pelastuslaki muuttui vuoden alussa siten, että kiinteistönomistaja saa jatkossa vapaasti valita nuohoojan. Ns piirinuohoojat eivät enää huolehdi tulisijojen ja hormien nuohouksista automaattisesti, vaan kiinteistönomistajan on itse tilattava nuohous. Muutos astuu voimaan viimeistään 30.6.2019. Muutos kasvattaa selvästi kiinteistönomistajan vastuuta asiassa.

Vakituisessa asuinrakennuksessa nuohottava vuoden välein

Nuohouksen määräajat pysyvät ennallaan. Vakituisessa asuinkäytössä olevissa rakennuksissa tulisijat ja hormit on nuohottava vuosittain ja vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein. Taloyhtiön hallituksen tulee huolehtia siitä, että taloyhtiön mahdollisten tulisijojen ja hormien nuohous suoritetaan jatkossakin vuosittain. Koska nuohous on osa paloturvallisuudesta huolehtimista, ei sitä tule laiminlyödä. Sisäministeriön mukaan rakennuspaloista ja palovaaroista noin 15 % liittyy tulisijoihin ja savuhormeihin.

Nuohoustyön sisältö pysyy samana eli tulisija ja hormi puhdistetaan ja tarkastetaan silmämääräisesti. Jatkossa nuohoojan tulee antaa taloyhtiölle todistus, josta käy ilmi rakennuksen yksilöinti, nuohoustyön tekijä ja työn ajankohta, tehdyt toimenpiteet sekä mahdolliset havaitut viat ja puutteet. Nuohoojan on edelleen ilmoitettava pelastuslaitokselle mikäli hän havaitsee kiinteistössä merkittäviä tuvallisuuspuutteita. Näitä voivat tulisijojen tai hormien puutteiden lisäksi olla myös esimerkiksi puutteet katon turvavarusteissa tai tikkaissa.

Nuohous vapautuu hinta- ja piirisääntelystä

Nuohooja voi jatkossa hinnoitella työnsä vapaasti ja tarjota palvelujaan ilman maantieteellisiä rajoitteita. Nuohoojalla on jatkossakin oltava joko nuohoojan ammattitutkinto tai talotekniikan ammattitutkinto nuohouksen osaamisalalla. Muita vaatimuksia nuohousalan yritykselle ei ole.

Sisäministeriö asettaa nuohousuudistukselle seurantaryhmän, joka arvioi sen vaikutuksia rakennusten paloturvallisuuteen sekä nuohouspalveluihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *