Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Saako taloyhtiössä tupakoida?

Tupakkalakiin valmistellaan parhaillaan kokonaisuudistusta johon sisältyisi merkittäviä muutoksia taloyhtiöiden näkökulmasta. Hallituksen esitystä uudeksi tupakkalaiksi odotellaan lähiaikoina siten, että laki voisi astua voimaan vielä ennen kesää.

Laissa ehdotetaan asunto-osakeyhtiöille mahdollisuutta kieltää tupakointi huoneistoissa, huoneistoparvekkeilla sekä huoneiston käytössä olevilla ulkoalueilla. Nämä ovat asukkaan hallinnassa olevia tiloja, joissa tupakointiin taloyhtiö ei juurikaan ole aiemmin voinut puuttua. Mikäli kieltoa ei noudateta, voidaan tupakoitsija esityksen mukaan tuomita maksamaan sakkoja.

Aivan yksinkertaista tupakoinnin kieltäminen ei kuitenkaan ole. Se edellyttää kunnan terveysviranomaisen toteamusta siitä, että kyseisestä tilasta voi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toisen asukkaan hallinnassa oleviin tiloihin. Savun kulkeutumista ei myöskään voida kohtuudella ehkäistä joko rakenteiden korjaamisella tai tupakoijan omilla toimenpiteillä.

Monia keskeisiä kysymyksiä taloyhtiön näkökulmasta on vielä auki. Kuka on aktiivinen toimija asiassa, viranomainen vai taloyhtiö? Vaaditaanko asiassa taloyhtiön päätöksen lisäksi myös terveydensuojeluviranomaisen päätös? Kenen kustannuksella mahdolliset rakenteelliset korjaukset savun kulkeutumisen estämiseksi tehdään – taloyhtiön, osakkaan vai tupakoitsijan? Miten ja kuka valvoo ja sanktioi tupakointikiellon noudattamista?

Tupakointi taloyhtiöissä on ollut yksi asumista koskevan lakineuvonnan ja keskustelun kestoaihe. Enkä usko, että lakimuutos ainakaan aluksi vähentää tätä keskustelua. Toivotaan, että esitys valmistuu pian ja keskeisiin auki oleviin kysymyksiin saadaan linjaukset. Ja mieluiten sellaiset, jotka eivät aiheuta kohtuutonta työtä tai kustannuksia taloyhtiöissä.

 1. Miten ehkäistään voimakkaiden parfyymien käyttö taloyhtiön hisseissä. Miten ehkäistään allergioita aiheuttavien kotieläinten (kissat, koirat) pito taloyhtiöissä. Miten ehkäistään puukenkien käyttö sisätiloissa. Miten ehkäistään kyttäysvimmaiset henkilöt taloyhtiöissä sekä yölliset WC:n vesisäiliöiden tyhjentämiset. Miten ehkäistään taloyhtiöiden parkkialueella saastuttavat autojen tyhjäkäynnit. No joo, saatika sitten alituiseen kovaäänisesti tappelevat pariskunnat. Kyllähän näitä riittää.

  1. Kari Lineri, miksi sinä tupakoitsijana et voi myöntää heikkouttasi nikotiiniriippuvuuteen. Kun aiheena on tupakointi, et kykene pysymään aiheessa?

   Ainoastaan tupakoitsija on se, joka puhaltelee yököttävät hajut naapureille.
   Ainoastaan tupakoitsija on se, joka luontoa roskaa eniten. Tumppeja heitellään kaikkialle, jopa parvekkeilta alas – naapureiden parvekkeille ja pihalla kulkevien ihmisten päälle.

   Kadut ja bussipysäkkien ympäristöt ihmetyttävät pikkulapsia. Miksi tupakoivat aikuiset roskaavat, kun päiväkodissa opetetaan: Luontoa ei saa roskata.

   Kari Lineri, opettele pysymään aiheessa!

   1. Kyllä sitä valitetaan koko ajan tupakoitsijan tumpeista.entäs ilotulitusjätteet kun ne jätetään puistoihin.sisältävät valtavasti muovia eikä maadu kovinkaan helposti.raunistulan puistossakin on hiekkateillä mahdoton määrä rakettien jämiä vielä 4.1.2018

 2. Miten ehkäistään edellisen kommentoijan kaltaisesti ajattelevien ihmisten pääsy kerrostaloasukkaaksi.
  Kiinteistöhuollot, Isännöitsijät jotuvat jatkuvasti tekemisiin tällaisten aivan turhien valitusten kanssa.

  1. Alfa, huumeiden vaikutuksen alaisena ihmisen ajatus-, luku- ja kirjoitustaito heikkenee. Lukisit ja kirjoittaisit mieluummin raittiina. Sinua edellinen kirjoittajahan puhuu asiaa, havainnoi suomalaista, koko ajan vahvistuvaa, kieltämisen kulttuuria.

   Lemmikit, hajut, saasteet ja kerrostalon äänet rinnastuvat Linerin tekstissä kerrostalossa tupakointiin. Kyse on alati voimistuvasta mielen pahoittamisesta, syystä mistä hyvänsä. Ei kaikilla ihmisillä voi olla astma, eivätkä kaikki tupakointiin liittyvät tapahtumat ole samanarvoisia keskenään. Tupakansavu haitallisessa määrässä on eri asia, kuin tupakan haju. Pelkkä tupakan haju saa kuitenkin monet herkät ihmiset ärsyyntymään. Lisäksi monet tupakoimattomat ihmiset tuntevat olevansa parempia ihmisiä kuin tupakoivat, ja tahtoisivat siksi päättää kaikkien muidenkin asioista.

   Itse tupakoin, ja teen sen omalla tavallani. Siitä ei voi olla terveydellistä haittaa muille. Kuitenkin joudun haistamaan kotini ulkopuolella ohikulkijoiden parfyymin löyhkää, pistävää hikeä sekä kuuntelemaan vähälahjaisten puistattavia puheita. Kaikkein törkeimmät ohikulkijat kehtaavat lisäksi olla rumia tai pukeutua lilaan, joka on kaikissa yhteyksissä ja kaikissa tapauksissa hirvittävä, tarpeeton ja kokonaan käyttökelvoton väri. Pidän itsestään selvänä, että minun ei kannata loukkaantua tällaisista itseäni ärsyttävistä asioista, koska ne kuuluvat maailman muiden ihmisten oikeuksiin olla ja elää elämäänsä.

   Sen sijaan, että kerrostalohuoneistossa, sen parvekkeella tai jopa piha-alueella tupakointi tahdottaisiin kieltää, ja virittää sitä varten laki, voitaisiin tarpeellisemmin säätää laki, jossa kerrostaloasukkaiden (naapureiden) pitää vastata toisen tervehdykseen. Ja kiittää, kun toinen pitää ulko-ovea auki kauppakasseja kantavalle.

   1. Parahin Ville Sillanpää. En käytä huumeita ja alkoholiakin hyvin vähän, 1-3 annosta kuukaudessa. Mutta asiaan…
    Kommenttini oli juurikin tarkoitettu Karin, eli aloittajan postaukseen.
    Kommenttini on ilmestynyt väärään kohtaan, kuten päiväyksestä näkee.
    Kritisoin ainoastaan Karin kommentissa mainittuja asioita ns. Kaiken kieltämisestä.
    Normaali elämään kuuluu yölliset vessakäynnit ja suihkussakin pitää saada käydä myös vuorotyöläisen, kelloajasta riippumatta.
    Olet oikeassa, että kaikilla ei voi olla astmaa tai hajuherkkyyttä.. mutta näitä vaivoja tuntuu olevan varsinkin siinä vaiheessa kun ihmisellä itsellä on huono olla ja naapuriin naama ärsyttää…
    Usein valitetaan juuri niistä asioista joita itsellä ei ole: autottomat valittaa toisten autoista, lemmikittömät toisten lemmikeistä, sinkut toisten lemmenäänistä ja yöllisistä vieraista jotka jopa ilman vesimaksua käyttää suihkua.
    Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

    Tervehdyslaki on jees😃

   2. ”Usein valitetaan juuri niistä asioista joita itsellä ei ole: autottomat valittaa toisten autoista, lemmikittömät toisten lemmikeistä, sinkut toisten lemmenäänistä ja yöllisistä vieraista jotka jopa ilman vesimaksua käyttää suihkua.
    Listaa voisi jatkaa loputtomiin.”
    Minun listani on tässä: .
    Ja kyllä, ei ole mitään noista -eikä kiinnosta.

 3. Taloyhtiömme lasitetut parvekkeet ovat makuuhuoneissa. Herään aamulla tupakansavuun, menen nukkumaan tupakansavussa. Jos tupakoiva naapurini suvaitsisi avata lasinsa, haju ei jäisi pyörimään muiden parvekkeelle. Vaatteita en voi parvekkeella tuulettaa enkä muutenkaan voi avata parvekkeen ovea. En halua valittaa, mutta astmaatikolle ei tällainen pakkotupakointi tee hyvää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *