Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Saako taloyhtiösi lainaa?

Ylen mukaan suurimmissakin kaupungeissa taloyhtiöt jäävät jo ilman remonttilainaa. Ongelma ei siis koske vain tyhjenevien syrjäseutujen taloja, vaan on todellinen myös kasvukeskuksissa. Suurin riski tällöin on, että taloyhtiöt jäävät kokonaan korjaamatta ja menettävät arvonsa, vaikka osakkailta löytyisikin korjaushaluja.

Arvio perustuu asuntojen keskihintaan. Asuntorahoittaja Hypon mukaan 2.000 euron hinta neliöltä on vähimmäishinta silloin kun taloyhtiö hakee remonttilainaa. Korjausten hinnat ovat nousseet ja esimerkiksi linjasaneerauksen hinta voi helposti lähennellä 1.000 euroa neliöltä. Jos pankki kelpuuttaa puolet asunnon arvosta vakuudeksi, tulee neliöhinnan siis olla vähintään kaksi kertaa lainan kustannus.

Turussa viisi haasteellista aluetta

Mikäli taloyhtiö ei saa lainaa, voivat osakkaat toki ottaa henkilökohtaista lainaa taloyhtiön remonttiin. Tämä edellyttänee kuitenkin, että jokaisella osakkaalla on muitakin vakuuksia kuin omistamansa huoneiston osakkeet. Mikäli joku osakas ei tähän pysty, ovatko muut osakkaat halukkaita rahoittamaan hänenkin osuutensa remontista?

Yle on löytänyt Vantaalta kolme aluetta joissa keskihinta jää selvästi alle 2.000 euron neliöltä, Oulusta yhdeksän, Tampereelta kuusi ja Turusta viisi aluetta.

Turun alhaisimmat neliöhinnat löytyvät Huhkola-Lauste-Vaala -alueelta (1.019 eur/m2). Pahaniemessä (1.144 eur/m2) ja Varissuolla (1.200 eur/m2) keskihinnat ovat niin ikään melko alhaiset. Ilpoinen-Haritussa (1.708 eur/m2) ja Kuninkoja-Mälikkälässä (1.825 eur/m2) ollaan lähempänä rajaa, mutta kuitenkin selvästi sen alapuolella. Näillä alueilla voi Ylen mukaan olla vaikeuksia saada taloyhtiöille suurempia remonttilainoja.

Mitä sitten tehdä jos asuntosi sijaitsee näillä alueilla? Ratkaisuna on pitkälti suunnitelmallisuus, suunnitelmallisuus ja suunnitelmallisuus.

Hypon ensimmäinen ohje kuuluu: Korjaa ajoissa. Näin pidät huolen siitä, että talo pysyy kunnossa ja säilyttää vakuusarvonsa paremmin. Tee pitkän tähtäimen korjaussuunnitelma hyvissä ajoin ja noudata sitä. Korjaa siten, että suurten korjausten väliin jää riittävästi vuosia. Näin korjaamisen kertakustannukset eivät nouse liian korkeiksi. Kerää korjausrahastoa. Mikäli yhtiöllä on muitakin rahoituskeinoja kuin remonttilaina, on lainaa helpompi saada.

Alueen hintakehitykselle ette välttämättä voi mitään. Voitte kuitenkin pitää oman taloyhtiönne hyvässä kunnossa toimimalla suunnitelmallisesti ja huolellisesti niin ylläpidossa kuin korjauksissa. Samalla todennäköisesti säästätte jokaisen osakkaan rahoja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *