Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Riika on houkutteleva kohde asuntosijoittajalle

Vietin pitkän viikonlopun Latvian pääkaupungissa Riikassa tai Riiassa – molempia muotoja näköjään käytetään. Viikonloppu oli helteinen ja osui Latvian juhannukseen, jota vietettiin kokoontumalla kaupunkiin, ei mökeille kuten Suomessa.

Juhannuksen vietto sinänsä vaikutti samankaltaiselta kuin meilläkin. Ihmiset kokoontuivat polttamaan kokkoja ja kuuntelemaan kansanmusiikkia sekä syömään grilliruokaa ja juomaan olutta kukka- tai lehväseppeleet päässä. Naiset pitivät kukista, miehet tammenlehvistä tai viljasta punottuja seppeleitä. Väinäjoen ranta oli täynnä pitkiä pöytiä ja myyntikojuja, joiden väleissä oli kokkopaikkoja ja esiintymislavoja.

Asuminen Riikassa on kuulemma Suomea halvempaa. Yksiön voi saada vuokralle muutaman satasen kuukausivuokralla varsinkin jos se ei sijaitse ihan keskustassa ja ole hyväkuntoinen. Vuokran lisäksi tulee kuitenkin yleensä ns utilities -maksu, joka sisältää veden, sähkön, kaasun, lämmityksen jne. Tämän kanssa kannattaa tehdä vähän työtä ja selvittää aiempien talvien lämmityskustannuksia, ettei utilities -maksusta tule ikävää yllätystä kylmien kelien alettua. Etenkin Riikan keskustassa on paljon vanhoja taloja, jotka ovat kohtuullisen huonokuntoisia, ja joiden lämmittäminen voi tulla kovin kalliiksi.

Riika on houkutteleva kohde myös asuntosijoittajalle tai omistusasunnon etsijälle. Vuokrien lisäksi  asuntojen hinnat ovat Suomea alhaisemmat. Kaupanteossa kannattaa kuitenkin hyödyntää paikallista asiantuntijaa sekä selvittää, millaisella alueella kiinnostava asunto sijaitsee. Riikassa on alueita, joita ei pidetä hyvinä tai turvallisina, ja jonne ei välttämättä kannata muuttaa tai sijoittaa rahojaan.

Kummassakin tilanteessa -vuokrauksessa tai kaupassa – kannattaa vaatia sopimukset englannin kielellä, ellei satu osaamaan hyvin latviaa tai venäjää.

Riika on Baltian suurin kaupunki, jonne suomalaiset menevät niin matkustamaan kuin opiskelemaankin. Siellä asuu  noin 700.000 ihmistä, joista vajaa puolet puhuu latviaa ja runsas kolmannes venäjää äidinkielenään.  Englannin puhuminen yleistyy koko ajan varsinkin nuorempien keskuudessa. Sillä pärjää turistina, muttei välttämättä asukkaana.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *