Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Remontti huoneistossa – mitä pitikään muistaa?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja voi tehdä huoneistossaan kunnossapito- ja muutostöitä eli arkikielellä remontoida huoneistoa. Ennen remontin aloittamista osakkaan tulee tehdä taloyhtiölle kirjallinen remontti-ilmoitus aina kun työ voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin rakenteisiin tai muihin huoneistoihin. Erilaisia listoja siitä, mistä pitää ilmoittaa, löytyy runsaasti. Usein myös taloyhtiöillä on hyvät ohjeet ja valmiit lomakkeet ilmoitusta varten.

Remontin saa aloittaa vasta kun taloyhtiö on käsitellyt ilmoituksen ja myöntänyt osakkaalle luvan remonttiin. Ilmoituksen käsittelyyn kannattaa siis varata riittävästi aikaa. Jos remontti edellyttää myös viranomaisen lupaa, esimerkiksi rakennus- tai toimenpidelupaa, hakee taloyhtiö tämän luvan. Kustannukset voidaan veloittaa remonttiin ryhtyvältä osakkaalta.

Yhtiö voi asettaa remontille ehtoja

Yhtiö voi kieltää osakkaan remontit vain jos niistä voi aiheutua haittaa yhtiölle tai toiselle osakkaalle. Kovin kevyin perustein remontteja ei voi kieltää – tavallisempaa on asettaa niille ehtoja.

Taloyhtiö voi siis asettaa remontille ehtoja sekä tarvittaessa valvoa sitä. Ehdot voivat koskea esimerkiksi vesieristyksen toteutustapaa ja tyypillisesti se on myös vaihe, jonka taloyhtiö haluaa valvoa. Valvonnan kohtuullisista kustannuksista vastaa remontoiva osakas vaikka taloyhtiö tilaakin sen.

Mikäli remontilla on vaikutuksia muiden huoneistojen käyttöön, huolehtii taloyhtiö tarpeellisesta asioinnista ja ilmoituksista muille osakkaille. Metelistä tai muusta remontin aikaisesta häiriöstä osakkaan kannattaa itse ilmoittaa naapureille. Kokemus on osoittanut, että se vähentää mahdollista ärtymystä.

Ilmoittaminen on osakkaan etu

Taloyhtiö pitää ns muutostyörekisteriä kaikista huoneistoissa tehtävistä kunnossapito- ja muutostöistä. Ne merkitään isännöitsijäntodistukseen jolloin asunnon tulevatkin omistajat tietävät, mitä asunnossa on vuosien mittaan tehty. Tämänkin takia on ensiarvoisen tärkeää ilmoittaa taloyhtiölle kaikista remonteista.

Remontin ilmoittaminen ja koko siihen liittyvä prosessi on ensi sijassa osakkaiden etu, vaikka se voikin tuntua työläältä ja remonttia hidastuttavalta. Kun remontit tehdään kunnolla ja niistä on taloyhtiöllä ajantasainen tieto, säästytään monesti harmeilta ja riidoilta tulevaisuudessa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *