Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Pyörävaraston siivous ja miten se tehdään?

Taloyhtiön yhteistiloihin ja erityisesti varastoihin kertyy vuosien mittaan helposti kaikenlaista tavaraa jonka käyttökelpoisuudesta ja omistajuudesta ei aina ole varmuutta. Varastojen siivous kannattaakin tehdä muutaman vuoden väliajoin, jotta turhasta romusta päästään eroon.

Hallituksen tulee tiedottaa siivouksesta mahdollisimman hyvissä ajoin – vähintään noin kuukautta ennen – ja laajasti. Tieto tulisi saada kaikille asukkaille ja osakkaille kirjeellä, ilmoitustaululla, sähköpostilla, taloyhtiösivuilla tai vaikka tekstiviestillä. Kirjeitä on hyvä laittaa kaksikin kappaletta, jotta tieto varmasti saavuttaa kaikki asukkaat ja osakkaat. Yleensä tiedotteessa kerrotaan koska siivous tehdään sekä miten käyttökelpoiset pyörät ja tavarat merkitään, ettei niitä siivota pois.

Perinteisesti taloyhtiöissä pyydetään merkitsemään kaikki tavarat joita ei saa siivota pois. Käyttökelpoinen vaihtoehto on myös se, että hallitus tai huoltomies merkitsee kaikki tavarat ja asukkaat poistavat määräpäivään mennessä merkinnän niistä tavaroista, joita ei saa siivota pois. Näin merkintälaput eivät katoa pyörää käytettäessä jos ja kun merkintäajan tulee kuitenkin olla riittävän pitkä.

Miten toimitaan merkintäajan päättyessä kun osalle pyöristä ja muista tavaroista ei löydy omistajaa? Mitä näille voidaan tehdä? Tämä vaihe kannattaa hoitaa huolella, jotta vältytään ikäviltä seurauksilta ja pahimmillaan vahingonkorvausvelvollisuudelta jos on hävitetty osakkaiden käyttökelpoista omaisuutta.

Missään nimessä tavaroita ei saa viedä suoraan kaatopaikalle, kunnostettavaksi, myytäväksi tms. Suositeltavaa on, että siivouksen jälkeen kaikki hylätyiltä näyttävät tavarat välivarastoidaan joksikin aikaa ja odotellaan, sattuisiko omistaja kysymään omaisuutensa perään.

Muutaman kuukauden välivarastoinnin jälkeen kaikki pyörät ja tavarat luetteloidaan ja kuvataan. Selvästi käyttökelvottomat romut voidaan toimittaa kaatopaikalle. Hyväkuntoiset pyörät yms voidaan toimittaa poliisille ja pyytää poliisia selvittämään niiden alkuperä. Mikäli poliisi ei ota tavaroita vastaan, voidaan ne toimittaa kierrätyskeskukseen tai vaikkapa lahjoittaa yleishyödylliseen tarkoitukseen. Maalaisjärkeä kannattaa käyttää – mikäli tavaroiden joukossa on selvästi arvokkaan ja / tai uuden näköisiä pyöriä tai muita esineitä, voidaan niitä säilyttää laputettuina vaikkapa seuraavaan varaston siivoukseen saakka ja katsoa, löytyisikö omistaja jossakin vaiheessa.

Lisätietoja:

– Isännöintiliiton ohjeistus

– Pyöräilyjärjestöjen ohjeistus