Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Pyörävaraston kevätsiivous

Koronapandemian yksi seuraus on ollut pyöräkaupan vilkastuminen. Pyöräilyä voi harrastaa kokoontumisrajoituksista riippumatta ja lisäksi moni liikkuu nyt mieluummin pyörällä kuin julkisilla liikennevälineillä. Erityisesti sähköpyörien kauppa on vahvassa kasvussa. Tällä hetkellä uusia pyöriä voi olla jopa vaikea löytää ja kysyntä on laajentunut myös käytettyihin pyöriin. Pyörien määrä on monessa taloyhtiössä siis kasvussa ja varastoissa pyörivät romupyörät olisi hyvä saada alta pois.

Mikäli taloyhtiö haluaa tehdä pyörävarastoissa ja pihojen pyörätelineillä kevätsiivouksen, alkaa asialla olla jo kiire. Asukkaille on nimittäin varattava riittävästi aikaa merkitä omat pyöränsä siten, ettei siivouksen yhteydessä vahingossa hävitetä vielä käytössä olevia pyöriä.

Pyörävarastojen ja -telineiden siivouksen oikea marssijärjestys on seuraava:

Päätöksen siivouksesta tekee taloyhtiön hallitus. Asiasta kannattaa päättää hyvissä ajoin, että tiedottamiselle jää riittävästi aikaa.

Asukkaille annetaan vähintään kuukausi aikaa merkitä pyöränsä siten, ettei niitä hävitetä siivouksen yhteydessä. Perinteisesti asukkaita on pyydetty laputtamaan pyöränsä. Suositeltavampi vaihtoehto on, että taloyhtiö laputtaa kaikki pyörät ja asukkaat poistavat laput omista pyöristään.

Määräajan päätyttyä kannattaa käyttämättömät, hävitettäväksi tuomitut pyörät vielä välivarastoida vähintään kahden kuukauden ajaksi, mikäli joku herää kysymään pyöränsä perään. Kaikki hävitettävät pyörät tulee valokuvata ja luetteloida. Selvästi arvokkaat pyörät jätetään hävittämättä ja odotetaan niiden kohdalla seuraavan vuoden kevätsiivoukseen. Hävitettävät pyörät voidaan toimittaa poliisille, myydä tai lahjoittaa.

Pyörien hävittämisessä on aina riski, että joku tulee vaatimaan korvausta pyörästään. Tämän vuoksi hävitettävien pyörien luetteloiminen ja kuvaaminen on tärkeää.  Se auttaa paitsi selvittämään, onko pyörä hävitetty taloyhtiön toimesta, niin myös arvioimaan sen arvon oikein.

Pyörävaraston siivouksesta voi tehdä jokakeväisen rutiinin. Näin vältetään turhan tavaran ja romun kertyminen yhteisiin tiloihin ja saadaan pidettyä pyöräkellarit siistissä kunnossa.