Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Putkiremontti tulee – olethan ajoissa

Isännöintiliitto julkisti vastikään vuotuisen putkiremonttibarometrinsa. Keskeinen viesti tänä vuonna on, että putkiremonttien kanssa ei kannata odotella.

Remonttien hinnat eivät ole vielä nousseet kasvaneesta kysynnästä huolimatta. Toistaiseksi remontin voi siis saada ihan kohtuullisella hinnalla. Vaikka julkisuudessakin on keskusteltu vilkkaasti kahden viikon putkiremonteista, ei niitä kannata todennäköisesti jäädä odottelemaan ainakaan halvempien hintojen toivossa.

Putkiremontti aloitetaan usein liian myöhään eli silloin kun vuotoja jo on jouduttu korjaamaan. Suunnitelmallisella korjaamisella voitaisiin pitää kustannukset ja asumishaitat paremmin kurissa kun ylimääräisiä ja turhia korjauksia ei tule.

Putkiremontin suunnittelu on joka tapauksessa pitkä prosessi johon kannattaa varata riittävästi aikaa.  Yleensä prosessi etenee hankesuunnitteluvaiheen kautta varsinaiseen toteutussuunnitteluun.  Kokonaisuudessaan hyvä suunnittelu voi viedä helposti kuukausia. Tämän jälkeen yhtiökokous tekee päätöksen hankkeen toteuttamisesta ja vasta sitten päästään varsinaisesti korjaamaan.

Putkiremonttia on turha pelätä

Putkiremontista selvinneet arvioivat remonttia usein myönteisemmin kuin ne jotka vasta odottelevat tulevaa remonttia. Tästä voi päätellä, että remonttia pelätään osin turhaan. Urbaanit legendat ovat tehneet tehtävänsä ja putkiremontin haitat tunnetaan turhankin hyvin.

Toki perusteellisesta ja rakenteisiin menevästä putkiremontista aiheutuu asumishaittoja. Kun tekeminen osataan ennakoida ja aikatauluttaa pitävästi on varautuminen kuitenkin helpompaa. Lyhyen asumishaittavaiheen jälkeen kiitoksena on usein uusitut kylppärit ja mahdollisesti muutakin.

Joskus myös rakenteita säästävät menetelmät kuten erilaiset sukitukset ja pinnoitukset ovat mahdollisia. Tällöin asukkaat pääsevät vähemmällä kun remontti nopeutuu ja mahdollisesti halpeneekin.

On turha pelätä putkiremonttia. Parempi tapa on valmistautua siihen pitkään ja huolella. Selvittäkää oikea ajoitus ja erilaiset toteuttamisvaihtoehdot. Varatkaa riittävästi aikaa asiasta tiedottamiselle ja osakkaiden varautumiselle. Hiljaa suunnitellen ja äänekkäästi viestien hyvä tulee.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *