Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Putkilukko ja muut ihmeelliset termit

Taloyhtiömaailmassa on paljon termejä, jotka eivät välttämättä aukea ihan sellaisenaan asiaan vihkiytymättömille. Koetin muistella ja kerätä tähän sanoja, joita olen itse ihmetellyt tai jotka kuulostavat korvaani hauskoilta. Lisää vapaasti kommenttikenttään omat sanasuosikkisi tai inhokkisi.

Otsikon ja kuvan putkilukko on kiinteistön seinässä, tavallisesti ulko-oven vieressä, oleva lukko tai itse asiassa avainsäilö. Lukon takaa olevasta lokerosta voi löytyä teknisen tilan avain vesi- ja sähkölaitokselle tai yleisavain pelastuslaitokselle. Pelastuslaitoksella tai muulla viranomaisella on avain, jolla putkilukon saa auki.

Alapohja ja alakatto vaativat tarkempaa selitystä. Alapohjan vastinpariksi löytyy yläpohja, mutta yläkatto-termiä ei varsinaisesti taideta käyttää. Alapohjalla tarkoitetaan alimpia lattiarakenteita eli rakennuksen ”alinta lattiaa”. Yläpohja sen sijaan ei liity mitenkään lattiaan, vaan tarkoittaa ylimmän kerroksen yläpuolista rakennetta ja vesikattoa. Alakatto on tämän yläpohjan alapuolinen ns sisäkatto. Tähän voidaan vielä lisätä välipohja, joka on kerrosten välissä oleva rakenne eli alemman kerroksen katto- ja ylemmän kerroksen lattiarakenne. Yksinkertaista vai mitä?

Ala- ja yläpohjiin voi liittyä myös kylmäsilta eli rakenteen osa, josta lämpö pääsee karkaamaan ja kylmä pääse sisään. Kylmäsiltoja on useimmiten alapohjan ja seinän liitoskohdissa ja nurkissa. Niiden kohdalla sisäilman kosteus voi tiivistyä rakenteen pinnalle ja aiheuttaa kosteusongelmia.

Passiivitalon vastakohta ei ole aktiivitalo.  Passiivitalolla tarkoitetaan taloa, joka pysyy lämpimänä pääasiassa aurinkoenergialla sekä rakennuksen käytöstä aiheutunutta lämpöä hyödyntämällä. Sen energiankulutus on tavanomaista taloa selvästi pienempi.

Hulevesistä ja niiden johtamisesta pois rakennukselta puhuttiin jokunen vuosi sitten paljon. Hulevesi tarkoittaa sadevesiä, salaojavesiä ja lumen sulamisvesiä, jotka kertyvät kiinteistön alueelle. Aiemmin ne johdettiin samaan viemäriputkeen jätevesien kanssa, mutta tulvimisen estämiseksi ja jätevesipuhdistamojen kuormituksen tasaamiseksi hulevedet pyritään nykyisin ohjaamaan erilleen jätevedestä.

Taloyhtiömaailma on täynnä jännittäviä sanoja, tässä niistä joitakin minusta hauskimpia. Näitä on mukava miettiä vaikka lomapäivien iloksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *