Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Posti kolmesti viikossa porraskäytävän ala-aulaan?

Liikenne- ja viestintäministeriön tuore muistio postilain uudistamiseksi on herättänyt runsaasti keskustelua julkisuudessa. Eniten huomiota ovat saaneet esitykset kolmipäiväiseen postinjakeluun siirtymisestä sekä kerrostalojen postin jakelu ala-aulassa sijaitseviin lokerikkoihin luukkujakelun sijasta.

Ministeriön mukaan muistio on keskustelun avaus, jonka tarkoituksena on kartoittaa toimijoiden ja asiakkaiden näkemyksiä eri vaihtoehdoista toteuttaa postin jakelu.

Kolmipäiväinen jakelu tarkoittaisi käytännössä sitä, että nykyisen viisipäiväisen jakelun sijaan posti jaettaisiin esimerkiksi maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lokerikkojakelu on muualla maailmassa kerrostaloissakin yleinen tapa. Jokaisella asukkaalla on ala-aulassa lukittava postilokero, jonne posti jaetaan. Suomessa olemme vielä saaneet nauttia siitä ylellisyydestä, että posti jaetaan ovessa oleviin luukkuihin.

Lokerojakelu on varmasti helppo toteuttaa uusiin kerrostaloihin – olemassa olevien talojen ala-auloihin lokeroita ei välttämättä saa hyvin sijoitettua kun niille ei aikanaan ole varattu tiloja. Lokerojakelu nostaisi todennäköisesti myös taloyhtiöiden esteettömyyden tarkastelun alle – vaikeasti liikkuvienkin olisi pystyttävä vaivattomasti hakemaan postinsa päivittäin – tai ainakin kolmesti viikossa.

Yhteiskunta sähköistyy ja jaettavan postin määrä on vähentynyt koko ajan. On ymmärrettävää, että posti hakee ratkaisuja tähän tilanteeseen. Aiemmin kesällä kerrottiin, että postimiehet voivat tilauksesta leikata nurmikon samalla kun tuovat postit perille.

Katsotaan ja kuunnellaan, millaisen vastaanoton muistion esitykset saavat. Posti on tärkeä ja keskeinen yhteiskunnan toiminto. Viimeisen kuukauden aikana minun postilaatikkooni on jaettu jo kolme muille kuuluvaa kirjettä. Olipa jakelu sitten kolmesti tai viidesti viikossa ja luukkuun tai lokeroon, niin kirjeiden pitäisi mennä varmasti oikealle vastaanottajalle. Kolme väärin jaettua lähetystä kuukaudessa on mielestäni jo liikaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *