Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Miten poistut kotoasi vaaratilanteessa?

Oletko koskaan miettinyt, miten esimerkiksi tulipalossa poistut kotoasi turvallisesti? Uhraa asialle muutama ajatus niin osaat toimia, jos tositilanne joskus tulisi eteen.

Pelastuslain mukaan rakennuksen omistajan ja haltijan on huolehdittava, että rakennus ja sen ympäristö pidetään sellaisessa kunnossa, että siellä olevat henkilöt voivat vaaratilanteessa poistua rakennuksesta tai heidät voidaan sieltä pelastaa. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Ensi sijainen poistumistie taloyhtiössä on tavallisesti ulko-ovi ja porraskäytävä. Tämän vuoksi ovien edessä ja porraskäytävissä ei saa säilyttää ylimääräistä tavaraa. Paitsi että tavarat voivat tukkia poistumistiet, ne voivat palaessaan aiheuttaa myrkyllisiä savukaasuja jotka estävät pelastautumisen. Lastenvaunut täyttävät porraskäytävän muutamassa minuutissa myrkyllisellä savulla ja ovat lisäksi tuhopolttajalle oiva kohde.

Ovien on avauduttava sisältä päin ilman avainta. Älä siis lukitse itseäsi sisälle niin, ettet pääse tarvittaessa nopeasti poistumaan oven kautta.

Uudemmissa taloissa porraskäytävissä voi olla automaattinen koneellinen savunpoistojärjestelmä. Vanhemmissa taloissa savunpoisto voi perustua ikkunoihin tai savunpoistoluukkuihin, ja edellyttää niiden erillistä avaamista tai palokunnan savunpoistoa.

Mikäli porraskäytävässä on savua, ei sen kautta kannata pelastautua. Myrkylliset savukaasut voivat tainnuttaa ihmisen nopeasti. Tällöin on parempi turvautua varateihin kuten parvekkeen tai ikkunan kautta poistumiseen.

Parvekkeiden tai ikkunoiden kautta poistumiseen tarvitaan tavallisesti palokunnan apua tai hätäpoistumista varten asennettuja tikkaita. Hätätilanteessa jokainen sekunti on kallis, ja tämän vuoksi pelastustiet on merkittävä asianmukaisesti sekä ehdottomasti ja aina pidettävä esteettöminä. Edes lyhytaikaista pysäköintiä tavaroiden lastaamista tms varten ei tule sallia. Pelastusteiden riittävästä aurauksesta ja hiekoituksesta on muistettava huolehtia talvisin.

Pidetään poistumistiet esteettöminä ja vapaina turhista tavaroista. Se on paitsi siistiä niin myös turvallista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *