Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Tarvivatko taloyhtiöt valvontakameroita? Kuva: Kaisa Leiwo

Pitkäkyntiset riesana taloyhtiöissä

Lueskelin Kaarina –lehteä (5.8.2015) ja Mielipiteet –sivulla karvani nousivat pystyyn.  Siellä oli yhteensä KOLME kirjoitusta taloyhtiöissä tehdyistä varkauksista. Senioritalosta oli viety televisio ja tietokone sekä murtauduttu autoihin. Keskustassa sijaitsevien kerrostalojen pihoilta putsataan kukat ja lyhdyt systemaattisesti ja säännöllisesti oikein repun ja lapion kanssa. Sorrossa häviää pyykkejä naruilta.

Useat taloyhtiöt varsinkin keskustoissa ovat vaikeuksissa varkaiden kanssa. Pihoilla ei kannata pitää istutuksia tai koristeita koska ne häipyvät tai rikotaan muutamassa päivässä. Kellari- ja vinttikomeroissa ei kukaan säilytä kuin roinaa koska komeroihin murtaudutaan säännöllisesti. Pyöriä kannetaan parvekkeille ja eteisiin koska jokainen vähänkin arvokkaampi pyörä häviää taloyhtiön yhteisvarastosta. Oviin asennetaan turvalukkoja ja huoneistoihin hälytyslaitteita jotteivät pitkäkyntiset tulisi asuntoon saakka.

Omakotitaloon on kohtuullisen helppo asentaa hälytyslaitteet tai valvontakamera. Taloyhtiössä se on huomattavasti hankalampaa käytännön syistä, päätöksenteon osalta sekä kotirauhan näkökulmasta. Miten taloyhtiö voi turvata asukkaiden omaisuuden ja taloyhtiön oman irtaimiston pihoilla, varastoissa ja kellareissa?

Taloyhtiö voi asentaa valvontakamerat, mutta niitä koskevaan lainsäädäntöön on syytä perehtyä ensin tarkasti. Kameroita ei voi asentaa minne vain – kotirauha suojaa esimerkiksi asuintalojen porraskäytäviä jotka johtavat osakkaiden huoneistoihin, saunoja ja osakashallinnassa olevia pihoja. Näiden tilojen valvontaan tarvitaan yhtiökokouspäätöksen lisäksi jokaisen asukkaan henkilökohtainen suostumus. Lisäksi ilmoitus valvonnasta tulee laittaa näkyvästi ulko-oveen. Piha-aluetta sekä varasto-, vintti- ja kellaritiloja voidaan kameravalvoa yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä ja ilmoituksella. Kameravalvonnasta tulee laatia henkilötietolain mukainen rekisteriseloste joka on tarkkailtavien saatavilla tarvittaessa.

Kameravalvonta ei välttämättä ole kuitenkaan oikotie onneen. Varas voi jäädä tunnistamatta vaikka hän olisikin osunut sopivasti kameraan. Muita teknisiä keinoja ovat esimerkiksi yhteistilojen lukot, joihin jää muistijälki jokaisesta avaimesta. Tällä voidaan estää taloyhtiön avainten avulla tapahtuva varastelu. Tällaisesta lukkojärjestelmästä on myös helppo poistaa kadonnut avain ilman, että kaikkia lukkoja tarvitsee sarjoittaa uudestaan.

Tehokas keino on myös osakkaiden oma aktiivisuus. En tarkoita tällä yöpartiointia pamppujen kanssa vaan sitä, että pidetään silmällä yhteisiä alueita ja tiloja ja puututaan tarvittaessa epäkohtiin. Lukitaan ja suljetaan auki jääneet ovet, ei jaella ovikoodeja turhaan, kysellään tiloissa liikkuvalta ulkopuoliselta mitä hän etsii ja pidetään yhteiset tilat asutun ja siistin näköisenä.

Toivottavasti kolmen kirjoituksen saman aikaisuus oli sattumaa. En haluaisi että olemme menossa suuntaan, jossa talot ympäröidään aidoin, muurein, kameroin ja vartijoin. Vaikka kukat pysyisivätkin silloin pihoissa, en usko että lopputulos olisi silti kovin viihtyisä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *