Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Pitäisikö asuntolainojen määrää rajoittaa?

Valtion velkaantumisen rinnalla julkisuudessa on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua kotitalouksien velkataakasta ja erityisesti asuntolainojen määrästä. Suomen pankin tilastojen mukaan maaliskuussa 2021 nostettiin 2,1 mrd euroa uusia asuntolainoja. Tässä on kasvua 21 % vuoden takaiseen maaliskuuhun. Samalla kun asuntolainojen keskikoko on kasvanut on myös asuntolainallisten velkojen määrä suhteessa tuloihin noussut.  

Suomen Pankki on nostanut esiin huolensa siitä, että kotitalouksien kasvava velkaantuminen uhkaa jo heikentää Suomen kykyä selvitä tulevista talouskriiseistä. Se esittää, että asuntolainojen määrälle tulee asettaa tuloihin sidottu yläraja ja lainojen maksuaikaa on rajoitettava, jottei niitä ainakaan myönnetä entistä löysemmin tulvaisuudessa. Käytännössä tämä tarkoittaisi esityksen mukaan, että kotitalouden kokonaisvelat saisivat olla enintään viisinkertaiset vuoden bruttotuloihin verrattuna ja asuntolainan laina-aika korkeintaan 26 vuotta.

Saman aikaisesti taloyhtiölainojen eli taloyhtiön ottamien lainojen, joita osakkaat lyhentävät rahoitusvastikkeilla, osuus kotitalouksien velasta on kasvanut. Myös näiden määrän ja laina-ajan rajoittamista tulee Suomen Pankin mukaan harkita. Esityksessä uudisrakentamiseen otetun yhtiölainan osuus voisi olla enintään 60 % osakkeiden velattomasta hinnasta ja laina-aika enintään 25 vuotta.

Finanssiala on jo ehtinyt kiistää Suomen Pankin näkemykset. Sen mukaan on vaarallista vaikeuttaa asunnon hankintaa ja työvoiman liikkuvuutta nyt, kun alamme toipua koronapandemiasta. Finanssialan mukaan pandemia loi asuntomarkkinoille uutta kysyntää mm etätyön yleistymisen kautta, mutta tämä kysyntäpiikki voi jäädä väliaikaiseksi. Lisäksi osalle kotitalouksia on kertynyt pandemian aikana säästöjä, joita on sijoitettu asuntovarallisuuteen. Suurimmat asuntolainat ovat Finanssialan mukaan parhaiten toimeentulevilla lainallisilla joiden mahdollisuudet suoriutua lainan hoidosta ovat hyvät.

Mikäli inflaatio lähtee nousuun elvytyksen ja talouskasvun seurauksena, luo tämä nousupaineita etenkin pitkiin korkoihin. Tähän on hyvä varautua varsinkin suurten asuntolainojen kohdalla. Korkojen nousu näkyy velallisten kukkaroissa nopeasti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *