Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Pitääkö helteen jälkeen varautua tulviin?

Viime viikolla kirjoitin helteistä, kuumista öistä ja siitä, miten makuuhuonetta voi yrittää viilentää. Helteet ovat nyttemmin tuoneet mukanaan rajuja ukkosmyrskyjä ja olemme saaneet lukea rankoista sadekuuroista sekä lainehtivista kaupunkien kaduista.

Erityisesti kaupungeissa rankkasateet ovat ongelmallisia. Asfaltin peittämä maa ei ime vettä eikä viemäreiden kapasiteetti riitä kun vettä tulee yhtäkkiä paljon. Vesi tulvii kaduille ja täyttää kellarit aiheuttaen isoja vahinkoja.

Miten tulviin voi varautua?

Jos sadevedet johdetaan erilliseen hulevesiviemärin, ei tulva nosta jätevettä kaduille ja pihoihin. Tulvan jälkien siivoaminen on tällöin helpompaa.

Uusien rakennusten suunnittelussa ja vanhoja korjatessa on syytä ottaa huomioon sään ääri-ilmiöt. Rajujen vesikuurojen ja tulvien todennäköisyys kasvaa, mikä edellyttää uudenlaisia rakennusteknisiä ratkaisuja. Kellareiden eristäminen sekä julkisivujen, ovien ja ikkunoiden suojaaminen rajuilta sateilta on tarpeen suunnitella. Tämä tulee mahdollisesti edellyttämään uudenlaisia materiaaliratkaisuja.

Mikäli vesi pääsee sisälle rakennukseen, on se saatava mahdollisimman nopeasti ulos esimerkiksi pumppaamalla, jotta vahingot minimoidaan. Rakenteiden kuivatteluun on ryhdyttävä välittömästi. Tulvan ja myrskyjen varalle on hyvä olla toimintasuunnitelma, jotta tarvittaviin toimiin voidaan ja osataan ryhtyä välittömästi.

Mitä asukas voi tehdä?

Ovet ja ikkunat on syytä pitää suljettuina sateen uhatessa tai lähdettäessä pois asunnosta pidemmäksi aikaa. Myrsky voi tuoda sadetta vaakatasossa sisälle ikkunasta ja paiskata vähän raollaan olevan ikkunan kokonaan auki.

Irtaimistoa ei kannata jättää pihalle myrskyn uhatessa. Tuuli voi kuljettaa niitä ja ensinnäkin rikkoa esineet sekä toiseksi aiheuttaa vaaratilanteita niiden kaatuillessa ja törmäillessä.

Ikkunoita, ovia ja kellareita kannattaa tarkkailla rankkasateessa ja puuttua heti jos vesi näyttää tulevan väärästä paikasta sisään. Mitä nopeammin ongelmiin reagoidaan sitä pienemmiksi vahingot voidaan rajata.

Tässä pätee sama viisaus kuin monessa muussakin asumisen riskissä: Varaudu ennalta ja suunnittele, miten toimit mahdollisen vahingon sattuessa. Kaikkea et voi estää, mutta oikein toimimalla voit pienentää vahinkoja.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *