Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Piha ja naapuruussuhteet kuntoon talkoilla

Kevät on taloyhtiöissä pihatalkoiden kulta-aikaa. Talkoot tarjoavatkin hyvän mahdollisuuden tehdä asioita yhdessä ja tutustua naapureihin. Kotitalo –lehden vuoden takaiseen kyselyyn vastanneiden lukijoiden mukaan talkoot ovat taloyhtiön ehdottomasti parasta yhteistoimintaa: niissä tutustuu naapureihin, ne yhdistävät asukkaita ja niihin voivat osallistua kaikki ikään, sukupuoleen tai taitoihin katsomatta. Samalla voidaan säästää taloyhtiön rahoja kun osa pihatöistä hoidetaan osakkaiden voimin.

Miten voidaan varmistua, että talkoot sujuvat? Muutama asia kannattaa hoitaa etukäteen:

  • Sopikaa talkoiden pitoaika hyvissä ajoin ja tiedottakaa siitä asukkaille
  • Listatkaa talkoissa tehtävät työt tärkeysjärjestykseen ja jakakaa työt tarvittaessa työryhmille
  • Varmistakaa, että tarvittavat materiaalit ja välineet ovat valmiina kun talkoot alkavat
  • Taloyhtiö voi kustantaa kohtuulliset talkootarjoilut ja vaikka talkoosaunan, sopikaa kuka hoitaa käytännön järjestelyt
  • Taloyhtiö voi ottaa ns talkoovakuutuksen

Talkoiden jälkeen grillataan yhdessä makkaraa

On hyvä muistaa, että talkoisiin osallistuminen on aina täysin vapaaehtoista. Ketään ei siis tule pakottaa tai painostaa talkootyöhön, eikä pois jääville voida myöskään asettaa muita velvoitteita tai esimerkiksi suurempia kustannuksia maksettavaksi. Talkoiden ei ole tarkoitus herättää närää ja kyräilyä taloyhtiössä vaan toimia mukavana yhteisen tekemisen paikkana niille, joita talkootyö kiinnostaa ja joille sovittu ajankohta sattuu sopimaan.

Kaikkia töitä ei kannata hoitaa talkoilla. Esimerkiksi luvanvaraiset sekä erityistä ammattitaitoa tai varusteita vaativat työt kannattaa jättää sovinnolla ammattilaisten hoidettavaksi. Talkoilla tehtäväksi sopivat sen sijaan hyvin esimerkiksi pihan kevätsiivous, haravointi, kitkeminen, istuttaminen, pienet kunnostukset ja maalaukset yms. Mikäli asukkailla on erityisosaamista ja talkoointoa, voidaan osaamista toki hyödyntää myös talkoissa. Osa talkooväestä voi hoitaa tarjoilut, esimerkiksi makkaran grillauksen ja kahvin keittämisen.

Kaikkein tärkein asia talkoissa on iloinen yhteishenki sekä hyvä yhdessä tekemisen meininki. Sen lisäksi, että talkoilla piha saadaan kauniiseen kuntoon, kasvattaa yhdessä tekeminen asukkaiden yhteisöllisyyttä. Talkootyön lomassa naapuriin on paljon helpompi tutustua kuin pikaisessa kohtaamisessa porraskäytävässä.

Hyviä ja hyvin suunniteltuja pihatalkoita kaikille! Talkoo-oppaita löytyy esimerkiksi:

–          Kiinteistöliiton talkoo-opas
–          Isännöintiliiton talkoo-opas

Kuvat ovat kaarinalaisen As Oy Mustahaperon viime viikkoisista pihatalkoista. Kuten kuvistakin voi nähdä, talkoissa oli mukava tunnelma ja aitoon talkootyyliin töiden tultua valmiiksi grillattiin makkaraa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *