Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Tikku-talo. Kuva: Kaisa Leiwo

Pientä asumista

Pieni on pop myös asumisessa. Viime aikoina on lanseerattu useita kompakteja minikoteja, jotka ainakin minulle tuovat usein mieleen asuntovaunun tai veneen. Neliöt on minimoitu ja niihin sijoitettavat toiminnot maksimoitu.

Sponda yhteistyökumppaneineen pystytti Helsinki Design Weekin ajaksi ydinkeskustaan kolmikerroksisen Tikku-talon, joka vie tilaa vain parkkiruudun verran.  Talon pystytys onnistuu tunneissa ja hinta lasketaan kymmenissä tuhansissa euroissa.  Voisiko Tikku olla ratkaisu tilapäisiin ja äkillisiin asumistarpeisiin?

Tikku -talo Helsingin keskustassa

Workers Hostel Raisio tarjoaa lyhytkestoisiin majoitustarpeisiin lukittavia majoitustiloja, joista löytyy vuode ja säilytyskaappi sekä USB-liitäntä puhelimen latausta varten. Tilassa on oma ilmastointi ja äänieristys. Suihkut ja wc:t ovat erillisissä moduuleissa. Majatalossa on lisäksi yhteistilat vapaa-ajan viettoon ja mahdollisuus vaatteiden huoltoon.

Workers Hostelin lukittava majoitustila

Uudessakaupungissa autotehtaan työntekijät ovat löytäneet koteja Rental Store Finlandin moduuliasunnoista – kansankielessä parakkitaloista. Moduuliasunnot ovat noin 10 neliön huoneita, joiden vuokraan sisältyy aina vesiä, sähkö, kalusteet, petivaatteet ja siivous.

Jokunen viikko sitten Turunkin ydinkeskustassa saatiin tutustua pienimuotoiseen asumiseen, kun YIT:n Smartti -kotia esiteltiin kävelykadulla. Smartti on jo vähän enemmän kuin yllä esitetyt todella minimalistiset esimerkit, mutta siinäkin pyrkimys on keskittyä oleelliseen ja optimoida asunnon neliöt ja palvelut.

Smartti -koti Turun keskustassa

Pikkukoteja löytyy näiden esimerkkien lisäksi monenlaisia – niin kerrostaloissa kuin omakotitaloissakin. Osa – hieman isommat ja paremmin varustellut – on tarkoitettu pysyvään edulliseen asumiseen, osa väliaikaiseen työkomennustyyppiseen asumiseen.

Varsinais-Suomen haaste lähivuosina tulee olemaan alueelle tarvittavien uusien työntekijöiden majoittaminen. Näitä moduulirakenteisia pikkukoteja voidaan varmasti hyödyntää ainakin ensimmäisenä asuinpaikkana, josta käsin on hyvä etsiä mahdollisesti isompaa asuntoa pysyvämpään tarpeeseen.

Pikkukodit edellyttävät myös kunnilta ja lupaviranomaisilta joustavuutta.

Työvoiman saatavuus ei saa jäädä kiinni asuntopulasta. Poikkeaville ja mahdollisesti väliaikaisille ratkaisuille tulee löytyä ymmärrystä ja mahdollisuuksia., vaikka se edellyttäisi uudenlaisia toimintamalleja ja ohjeita.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *