Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Pidä pelastustie vapaana

Pelastustie on sellainen ajotie tai muu reitti, jota pitkin hälytysajoneuvot – esimerkiksi ambulanssi tai paloauto – pääsevät hätätilanteessa niin lähelle rakennusta, että voivat suorittaa tehtävänsä. Pelastustie kirjataan rakennuksen lupa-asiakirjaan ja merkitään tieliikenneasetuksen määrittämällä tekstillisellä lisäkilvellä. Se ei siis ole mikä tahansa taloyhtiön itsensä valitsema väylä. Merkittyyn pelastustiehen on syytä suhtautua huolellisesti.

Pelastustielle ei saa pysäköidä autoja. Pelastustielle voi pysähtyä lyhytaikaista lastausta tai autosta poisnousua varten, mutta tie on tarvittaessa saatava välittömästi tyhjäksi hälytysajoa varten.  Pelastustien liikennettä ei saa muutoinkaan estää esimerkiksi istutuksilla, lumikasoilla, pihakalusteilla, jäteastioilla tms. Jokaisen asukkaan vastuulla on huolehtia siitä, että pelastustie on ja pysyy vapaana.

Pelastustietä tulee hoitaa

Pelastustie on pidettävä ajokelpoisena kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Taloyhtiön on huolehdittava pelastustien talvikunnossapidosta. Myös opastetaulujen ja osoitenumeroiden näkyvyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Vain hyvin merkitty ja hoidettu pelastustie mahdollistaa avun nopean perille pääsyn.

Mikäli pysäköinti pelastustielle on ongelma, voi taloyhtiö kääntyä isännöinnin, huoltoyhtiön tai pysäköinninvalvonnan puoleen. Piha-alueelle voidaan järjestää pysäköinnin valvonta tai ääritapauksessa kolmioavaimella avattava sulkupuomi, jolla luvaton liikenne ja pysäköinti voidaan estää.

Kuva: Kaisa Leiwo

Pelastustien voi rakentaa myös jälkikäteen

Vanhempien rakennusten piirustuksissa ei välttämättä ole merkittyä pelastustietä. Pelastustien rakentamiseen ei voida tällöin velvoittaa, mutta se on kuitenkin näissäkin taloissa suositeltavaa. Asiaan liittyvää ohjausta saa pelastuslaitokselta ja rakennusvalvonnasta – pelastustien rakentaminen jälkikäteen edellyttää rakennusvalvonnan antamaa lupaa.

Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen ohje pelastusteistä löytyy verkkosivulta www.vspelastus.fi.

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *