Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Perustus on kerrostalon vankka tukijalka

Perustus muodostaa kerrostalolle pohjan jolle sen koko paino kohdistuu. Perustus on talon tärkeä osa, jonka tulee kestää rakennuksen koko kuorma sekä maaperän liikkeet. Suomessa pakkanen ja routa asettavat erityisiä vaatimuksia perustukselle.

Koska perustus sijaitsee rakennuksen alla on sen korjaaminen usein varsin haasteellista. Päällä olevaa rakennusta ei voida poistaa korjaamisen ajaksi joten perustuksen on hoidettava tehtävänsä eli kannateltava rakennusta myös koko mahdollisen korjaamisen ajan.

Perustus voidaan tehdä eri tavoin

Paaluperustuksessa rakennuksen kuormaa kannatellaan puu-, teräs- tai betonipaaluilla jotka vievät kuorman kovaan maaperään tai kallioon. Turun keskusta-alueella on lukuisia rakennuksia joiden puuperustukset ovat ajan kuluessa päässeet kuivumaan ja jotka on jouduttu ns paaluttamaan eli vaihtamaan vanhat puiset paalut uusiin teräs- tai betonipaaluihin.

Antura- ja sokkeliperustuksessa sokkelin alla oleva antura jakaa kuorman laajalle alueelle maapohjalle. Samalla sokkeli muodostaa tuulettuvan alapohjan, joka estää maaperästä tulevan kosteuden ja radonin pääsyn rakenteisiin. Tätä kutsutaan joskus myös rossipohjaksi.

Laattaperutuksessa valettu betonilaatta jakaa rakennuksen painon laajalle alalle. Tätä käytetään erityisesti silloin kun maan kantokyky on heikko, esimerkiksi savimaalla. Laatat voivat olla reunavahvistettuja jolloin reunat paksunnetaan kestämään seinien kuorma.

Pilariperustuksessa anturien tai laattojen päälle tulee pilarit, jotka kannattelevat rakennusta. Tätä käytetään erityisesti silloin kun alapohjan halutaan tuulettuvan hyvin.

Perustuksesta kannattaa pitää huolta

Koska perustus on kirjaimellisesti taloyhtiön tukijalka, kannattaa siitä pitää huolta. Kuntotutkimuksessa on syytä tarkastaa myös perustusten ja alapohjan kunto. Jos sokkelissa on halkeamia tai painumisia tulee niiden syy aina selvittää. Salaojien tarkastaminen ja puhdistaminen kuuluu osaltaan perustusten kunnossapitoon.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *