Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Joulukuusen paikka on pihassa, ei porraskäytävässä.

Pelottavan kaunis porraskäytävä

Joulun alla välttelen kerrostalojen porraskäytäviä. Miksi ihmeessä?

En ole joulukoristelun vastustaja – päinvastoin – mutta porraskäytävien usein runsaat koristeet saavat aina sydämeni syrjälleen. Mitä jos joku sytyttää tuleen olkipukin tai joulukuusen? Mitä jos sähkövaloihin tulee oikosulku?

Pelastuslain mukaan porraskäytävissä ei saa säilyttää turhaa tavaraa – ei edes joulun alla eikä joulukoristeita. Taloyhtiön joulukuusen oikea paikka on pihassa, ei porraskäytävässä eikä ala-aulassa. Monessa taloyhtiössä on ja karkotettu lastenvaunut pois porraskäytävistä, mutta joulun alla sallitaan kuuset ja muut paloherkät joulukoristeet. Ikään kuin joulumieli vähentäisi paloriskejä.

Turhat tavarat ovat aina paloturvallisuusriski. Näin erityisesti joulun aikaan, jolloin maassamme syttyy keskimäärin yli 30 tulipaloa päivässä. Joulukuu onkin vuoden toiseksi synkin tulipalokuukausi.

Joulukoristeet pois porraskäytävistä

Tavaroiden säilytyskiellolle on useita perusteluja. Ylimääräiset joulukoristeet voivat ensinnäkin houkuttaa tuhopolttajia. Toiseksi ne voivat haitata ulospääsyä porraskäytävän kautta mahdollisessa hätätilanteessa. Kolmanneksi ne voivat palaessaan tuottaa myrkyllisiä kaasuja, jotka tainnuttavat ihmiset nopeasti.

Pelastuslakia on taloyhtiöiden osalta usein tulkittu siten, että ovikoriste – kranssi tai vastaava – on sallittu. Sen sijaan ovimattoja tai muita koristeita porraskäytävässä ei saa pitää. Tulkinnat voivat kuitenkin vaihdella kunnittain.

Porrashuoneissa ei tarvitse lain mukaan olla palovaroittimia, mutta niiden hankinta on suositeltavaa. Erityisen suositeltavaa se on silloin, jos taloyhtiössä suhtaudutaan leväperäisesti koristelukieltoon joulun alla. Niin kuin valitettavan useissa yhtiöissä tehdään.

Mukavaa joulun odotusta! Pidetään joulukoristeet joko omassa huoneistossa omien valvovien silmien alla tai taloyhtiön piha-alueilla. Näin parannetaan paloturvallisuutta ja helpotetaan porrassiistijän työtä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *