Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Parveketupakointikielto pähkinänkuoressa

Uusi, odotettu ja paljon puhuttu tupakkalaki astui viimein voimaan vuoden alussa. Parveketupakoinnin kieltämistä koskevat ohjeet on jo julkaistu ja sisätiloja koskevat ohjeet saadaan myöhemmin. Suurta aktiivisuutta asiassa ei ole vielä ollut, mutta on mielenkiintoista nähdä, paljonko kieltoja haetaan kevään yhtiökokoussuman jälkeen.

Miten parveketupakointikieltoa käytännössä haetaan?

Koetan tiivistää tähän ydinkohdat

Aloite tupakointikieltoon parvekkeilla voi tulla osakkailta tai hallitukselta. Hallitus kutsuu aivan normaalisti koolle yhtiökokouksen päättämään asiasta.

Asiasta voidaan päättää myös kevätyhtiökokouksessa. Edellytyksenä on, että asia on kokouskutsussa ja asianosaisten kuuleminen on ehditty toteuttaa ennen päätöstä.

Mikä kuuleminen?

Ennen yhtiökokousta taloyhtiössä tulee kuulla kaikkia niitä huoneiston haltijoita, joiden parvekkeita kielto koskisi. Käytännössä kielto tulee hakea yhdellä kertaa kaikkiin samanlaisiin tiloihin eli todennäköisimmin kaikille parvekkeille. Kuuleminen voidaan toteuttaa esimerkiksi yhtiökokouskutsun mukana toimitettavalla ja ilmoitustauluilla jaettavalla kuulemislomakkeella.

Yhtiökokouksessa parveketupakointikiellosta päätetään tavanomaisena enemmistöpäätöksenä.

Päätöksen jälkeen suositellaan, että taloyhtiö odottaa 3 kuukauden normaalin moiteajan. Tämän jälkeen kieltohakemus toimitetaan viivyttelemättä kuntaan käsiteltäväksi. Hakemuksen liitteenä tulee olla mm selvitys kuulemisesta, yhtiökokouksen päätös sekä rakennepiirustukset joista selviää savun kulkeutuminen parvekkeilta.

Kunta voi tarvittaessa tehdä lisäselvityksiä ja tarkastuksia – taloyhtiön kustannuksella. Kun tarvittava informaatio on koossa, kunta tekee päätöksen ja antaa sen tiedoksi taloyhtiölle.

Tupakointikiellon valvontavastuu on kunnalla. Valvonta ei ole aktiivista toimintaa, vaan perustuu kunnalle tulleisiin valituksiin. Näiden perusteella kunta voi kuulla asianosaisia ja määrätä tupakoinnin lopetettavaksi tarvittaessa asettamalla uhkasakon.

Uskon edelleen vahvasti, että kunnan vahvistamaa kieltoa parempi vaihtoehto olisi päästä tupakoinnista neuvotteluteitse sopuun. Lopputulos on luultavasti aivan yhtä hyvä, mutta aikaa ja rahaa säästyy.

 

 

 

4 kommenttia

  1. Asiasta keskustelu on ollut yksipuolista. Puhutaan parveketupakoinnista. Entäpä jos ongelma onkin tämä. Tupakointi tapahtuu parvekkeen alla sisääntulon-ovan kohdalla, koska taloyhtiö on suuressa viisaudessaan kiinnittänyt seinään ”tuhkakupin”. Ylläolevassa huoneistossa, jossa ei ole läpivetotuuletusmahdollisuutta, joutuvat tupakoimattomat asukkaat ”tupakoimaan” parvekkeensa alla tupakoivien kanssa. Tässähän ei ole kyse ”parveketupakoinnista”, vai kuinka”

  2. Jatkanpa edelleen. Tuossa seinäänkiinnitetyssä ”tuhkakupissa” on palavan savukkeen kuva. Taloyhtiön ulkomaalaiset asukkaat ja venäläisen kerhon asiakasvanhemmat tupakoivat, koska ilmeisesti tulkitsevan viestin tässä voi tupakoida. Käsittääkseni tämä tilanne on vastoin tupakointilakia. – Onko tilanne viestinnällisesti tulkittava, että taloyhtiön hallitus haluaa savustaa kyseisen huoneiston asukkaat ulos talosta?

  3. Meillä on yhtiökokous ensi viikolla, 1 asia kiellon hakeminen parveketupakointiin! Edellisiä ohjeita luettuani asukkaita pitäisi kuulla ennen kiellon hakua, no tässä taloyhtiössä ei kukaan ole kysynyt mitään, eli hakuprosessi tyssää tällä kertaa/

  4. meidän taloyhtiössä on paljon sijoitusasuntoja ja vuokralaisina opiskelijoita , usein on ”tupareita” ja parvekkeella useita tupakoitsijoita samaan aikaan , senkin vielä sietää , mutta kun ne tumpit heitetään kaiteen yli ja tulee alakerran parvekkeelle niin se on liikaa. aina niitä savukkeita ei ole edes sammutettu ja kerran on mattoon palanut reikä .

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *