Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Asuminen Pariisissa voi yllättää – hotellin ikkunasta aukesi tällä kertaa metrotyömaa. Kuva: K. Leiwo

Pariisin taivaan alla…

Vietin loppukesästä muutaman päivän Pariisissa ja koetin luonnollisesti samalla selvittää, millaista olisi asua Pariisin taivaan alla. No, ei nyt ihan taivaan alla mutta katon ja taivaan alla kumminkin.

Vuokramarkkinoilla kisa asunnoista on kova – kuten kaikissa suurissa kaupungeissa taitaa nykyisin olla. Asunnot eivät välttämättä ole huippuvarusteltuja. Jääkaappi ja hella ovat haluttuja lisävarusteita kun kaikkiin asuntoihin ei välttämättä kuulu edes suihkua ja wc:tä.  Takuusumma voi olla 1 kk vuokra, mutta yleensä sen lisäksi tarvitaan henkilö takaajaksi. Sähkö, vesi ja kaasu maksetaan tavallisesti vuokran lisäksi erikseen.

Vuokrasopimuksen kesto voi olla jopa 3-6 vuotta kalustamattomassa asunnossa eikä vuokranantaja voi tuona aikana sanoa sopimusta irti. Vuokralainen voi sen tehdä, yleensä 3 kuukauden irtisanomisajalla. Vuokrat eivät ole välttämättä hurjasti Helsinkiä korkeammat vaikka paljon suuremmassa kaupungissa ollaankin.

Asuinalueet ovat keskenään erilaisia ja karkein stereotypiointi menee suunnilleen siten, että koillis-Pariisissa on köyhempiä alueita ja luoteessa varakkaampia alueita. Kaupunginosat on numeroitu ja jokaisella numerolla on oma maineensa ja mielikuvansa. Mielikuvan lisäksi kannattaa katsoa, millaiset liikenneyhteydet ja palvelut alueella on – onko metroasema lähellä asuntoa, kuinka kaukaa ruokakassit pitää kantaa ja mistä löytyy se ranskalaisten toinen olohuone – lempikahvila.

Vaikka asunto olisikin pieni ja vajavaisilla mukavuuksilla varusteltu, puutteet toivon mukaan korvautuvat Pariisin upeilla nähtävyyksillä ja historiallisilla rakennuksilla. Mitä siitä jos vessa ei toimi vaan joudut vetämään sen vesiämpärillä – käynti Eiffel –tornissa, Louvressa tai Riemukaarella voi helpottaa tuskaa kummasti. Ja mukavassa katukahvilassa istuessa pienet epämukavuudet asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin.

Au revoir, mes amis, nautitaan Suomen mukavista ja hyvin varustelluista asunnoista ja haaveillaan Pariisin taivaasta!

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *