Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Parempia remontteja kohta jo 5 vuotta

Osakkaan muutostöistä ja muutostyöilmoituksista kohistiin paljon vuonna 2010, kun uusin asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan. Uuden lain myötä muutostyöilmoitus vaadittiin kirjallisena lähes kaikista osakkaan tekemistä remonteista pieniä pintaremontteja lukuun ottamatta. Nyttemmin kohu on laantunut – viimeistään ns rakentamisilmoitukset viime kesänä nostivat uuden pölyn ja unohduttivat tämän – ja muutostyöilmoituksista on tullut osa taloyhtiöiden arkea.

Erityisesti muutostyöilmoituksen ja muutostyön valvonnan kustannukset tuntuivat puhuttavan vuonna 2010 – ja jossain määrin yhä edelleen. Muutostyöilmoitus on taloyhtiössä käsiteltävä, mistä aiheutuu luonnollisesti kustannuksia. Taloyhtiöllä on lisäksi oikeus – ja myös velvollisuus – valvoa muutostyötä, mikä aiheuttaa niin ikään kustannuksia.

Muutostyöilmoitus menee yleensä ensimmäiseksi isännöitsijätoimistoon, jossa se käydään läpi ja varmistetaan, että kaikki tiedot ovat kunnossa. Taloyhtiöllä on velvollisuus pitää muutostyörekisteriä, jonne ilmoituksen tiedot kirjataan. Selkeissä muutostöissä isännöitsijä voi antaa osakkaalle luvan ryhtyä muutostyöhön. Monimutkaisemmissa tapauksissa käsittelyyn voidaan tarvita hallituksen kokous, asiantuntijalausuntoja, rakennus- tai toimenpidelupa ja mahdollisia lisäselvityksiä ennen kuin muutostyölupa voidaan myöntää.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan niin muutostyöilmoituksen käsittelystä kuin työn valvonnastakin saa veloittaa tarpeelliset ja kohtuulliset kulut remonttia tekevältä osakkaalta. Nämä tehtävät ovat periaatteessa hallituksen vastuulla, mutta käytännössä palvelut ostetaan useimmiten isännöintiyritykseltä ja / tai valvontaa tarjoavalta insinööritoimistolta. Usein tämä on taloyhtiön näkökulmasta järkevää, koska hallituksen aika ja osaaminen harvoin riittävät muutostöiden edellyttämiin toimiin taloyhtiössä. Oikeusministeriö on linjannut, että selkeän ilmoituksen vastaanottamisesta ja tallentamisesta taloyhtiön rekisteriin ei voi laskuttaa osakasta vaan työn maksaa taloyhtiö, mutta tavanomaista hankalamman ilmoituksen käsittelystäkin voidaan laskuttaa osakasta. Valvontapalkkion maksaa aina osakas.

Näillä toimilla on tuotu merkittävästi ryhtiä osakkaiden korjauksiin. Taloyhtiöissä on nykyisin hyvät tiedot osakkaiden tekemistä korjauksista ja ne on pääsääntöisesti toteutettu hyvän rakennustavan mukaan. Toivon mukaan tulevina vuosikymmeninä meillä on siis vähemmän sutta-ja-sekundaa –korjausosaston aiheuttamia kosteus- yms vaurioita taloyhtiöissä. Muistetaan siis muutostyöilmoitus ja töiden valvonta jatkossakin, se on kaikkien etu taloyhtiössä.

 

Opas muutostyöilmoituksista

 

 

  1. Just joo.. ite en ainakaan ala sotkemaan mitään isännöitsijää osakkeen remonttiin koska en ole amatööriuusavuton. Jos kysytään milloin keittiö on tehty sanon vaan että kymmenen vuotta sitten vaikka olisi vuoden vanha. Tuolla lapun täyttämisellä haetaan vain syyllistä mahdollisiin vakuutuskorvauksiin sekä nyhdetään taas rahaa, niin..onhan taloyhtiöllä rahaa jota voi nyhtää ja tyhmät maksaa. Eri juttu tuolla kaupungin keskustoissa, siellä nuo tarkempaa ja yleensä pikku hommatkin teetetään ulkopuolisella koska siellä kerrostaloissa asuvat eivät omaa kätten taitoja saatikaan työkaluja.

    1. Kiitos kommentista! Itse näen asian niin päin, että muutostyöilmoituksen asiallisesti jättämällä ja työn asiallisesti valvomalla vastuu nimen omaan vähenee. Itse asiassa muutostyöilmoituksen laiminlyönti saattaa juridisestakin näkökulmasta lisätä vastuuta silloin jos korjauksesta aiheutuu vahinkoa taloyhtiölle tai muille osakkaille. Suosittelen siis jatkossa ilmoittamaan muutostöistä yhtiölle – oli sitten kyseessä uusavuton amatööri tai kokenut korjaamisen konkari.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *