Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Palovaroittimet taloyhtiössä

Asuntopalot ovat jälleen olleet esillä muutaman ikävän tapauksen johdosta. Onkin syytä muistuttaa palovaroittimista, jotka ovat tärkeä osa paloturvallisuuden kokonaisuutta. Palovaroitin varoittaa yleensä ajoissa ja tuo ratkaisevan tärkeitä minuutteja palosta varoittamiseen, paikalta poistumiseen tai palon sammuttamiseen.

Jokaisessa taloyhtiön asunnossa on oltava ainakin yksi palovaroitin. Varoittimia tulee olla yksi jokaista 60 neliömetriä kohden – asunnon koosta siis riippuu, montako varoitinta tarvitaan. Suositeltavaa on, että jokaiseen makuu- ja oleskeluhuoneeseen asennetaan yksi palohälytin neliöistä riippumatta, samoin poistumisreiteille ja portaikkoihin.

Palovaroitin on hyvä sijoittaa kattoon mahdollisimman keskelle huonetta, koska savu ja lämpö nousevat ylöspäin. Sen on hyvä sijaita vähintään puolen metrin päässä seinästä ja muista mahdollisista esteistä sekä riittävän kaukana ikkunoista ja ilmanvaihtolaitteista. Palovaroitinta ei tule asentaa keittiöön tai pesutiloihin.

Taloyhtiö vastaa asentamistaan sähköverkkoon kytketyistä palovaroittimista. Uudisasuntoihin tällaiset varoittimet on nykyisin lain mukaan asennettava. Asukkaan tai huoneiston haltijan vastuulla on sen sijaan  hankkia paristokäyttöiset palovaroittimet ja huolehtia niiden paristojen vaihtamisesta ja toimintakuntoisuudesta. Vastuu on vuokrahuoneistossakin asukkaalla eli vuokralaisella.

Taloyhtiö voi halutessaan hoitaa myös paristokäyttöisten palovaroittimien tarkastukset ja paristojen vaihdot keskitetysti, ja moni taloyhtiö toimiikin näin yleisen paloturvallisuuden vuoksi. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi vuosittain samana sovittuna päivänä. Palovaroittimet suositellaan testattavaksi kuukausittain – tästä kannattaa muistuttaa ja ohjeistaa asukkaita.

Palovaroittimen käyttöikä on tavallisesti 5-10 vuotta, jonka jälkeen se tulee uusia. Käytöstä poistetut palovaroittimet palautetaan sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyspisteeseen.  Lähimmän SER -keräyspisteen sijainti löytyy kierratys.info -sivulta.  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *