Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Paljon puhetta yhtiökokouksista

Eduskunta on hyväksynyt ja presidentti vahvistanut väliaikaisen lain jonka mukaan mm taloyhtiöt saavat syyskuun loppuun saakka lisäaikaa kevään ja kesän yhtiökokouksen pitämiseksi. Perusteena on viime vuoden tapaan edelleen koronapandemia.

Osa asunto-osakeyhtiöistä on jo ehtinyt pitää tai ainakin kutsua koolle yhtiökokouksen. Laki astui voimaan 8.5.2021 ja yhtiökokoukset olisi normaalisti pitänyt kokoustaa kesäkuun loppuun mennessä. Itsekin olen osallistumassa tällä viikolla etänä pidettävään yhtiökokoukseen, jonka kutsu on lähtenyt jo ennen lain vahvistamista.

Jo aiemmin keväällä uutisoitiin tulkinnasta jonka mukaan kokoontumisrajoitukset eivät edes koskisi taloyhtiöiden yhtiökokouksia. Ne voidaan siis pitää rajoituksista riippumatta kunhan kokouksen järjestäjä huomioi terveysturvallisuuden tartuntatautilain määräysten ja AVIn alueellisten suositusten mukaisesti.

Joka tapauksessa kaikki asiantuntijat ja alan järjestöt ovat suositelleet välttämään läsnäolokokouksia ja järjestämään yhtiökokoukset mahdollisuuksien mukaan etäkokouksina.  Tämä on varmasti viisas ja pitävä ohje kaikkien uusien suositusten ja lakimuutosten keskellä. Tekniikka on kehittynyt ja olemme oppineet pitämään tehokkaita kokouksia etänä. Lisäksi useammat osakkaat ovat aktivoituneet mukaan kokouksiin kun osallistuminen onnistuu kotisohvalta.

Tulee muistaa, että mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole nimenomaista määräystä etäkokouksista, on sellaisellakin oltava kokouspaikka. Läsnä voi olla esimerkiksi isännöitsijä ja puheenjohtaja. Osakkaalla on myös oikeus osallistua halutessaan kokoukseen fyysisesti, vaikkakin kutsussa kannattaa suositella etäosallistumista ja toivoa ennakkoilmoittautumista paikalle mahdollisesti tulevilta.

Etäyhteyden lisäksi osallistuminen voidaan mahdollistaa etukäteen sähköpostitse tai postitse. Tällöin osakas ilmoittaa kantansa käsiteltäviin asioihin jo ennen kokousta. Tämä on hyvä  tapa erityisesti niille, jotka vierastavat etäyhteyksien käyttöä.

Mitä jos yhtiökokousta ei pidetä määräajassa? Laissa ei ole määritelty selkeää sanktiota kokouksen myöhästymisestä. Mikäli joku osakas kärsii vahinkoa kokouksen myöhästymisestä, voivat hallitus ja isännöitsijä joutua vahingonkorvusvastuuseen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *