Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Pakkanen koettelee taloyhtiöitä

Talven ensimmäisestä lumikaaoksesta on pääsääntöisesti selvitty ja haittaavat lumet saatu pois pihoilta ja väyliltä. Liukkaus ja katoille kerääntyvä jää ovat kuitenkin koko talven kestävä seuralainen. Talvikunnossapidon työt ja kustannukset ovatkin saattaneet yllättää monen taloyhtiön tänä talvena. Viime viikot pakkanen on paukkunut ja miinuslukemat ovat etelässäkin hiponeet 20 pakkasastetta. Miten itse pakkanen vaikuttaa taloyhtiöihin?

Kerrostaloissa vesiputkien jäätymistä ei yleensä tarvitse pelätä koska veden kulutus on sen verran runsasta. Sen sijaan rivi- ja omakotitaloissa erityisesti ulkoseinän vieressä kulkevat putket voivat jopa jäätyä kovilla pakkasilla. Tätä voidaan estää huolellisella eristämisellä – joka toki nyt on myöhäistä tehdä. Ensiapuna hanoissa voi pitää pientä virtausta koko ajan jolloin jäätymisriski pienenee. Myös siirrettäviä lämmittimiä voi koettaa käyttää. Mikäli putket pääsisivät jäätymään, kannattaa sulattamiseen pyytää ammattiapua.

Viime viikot pakkanen on pysytellyt kovana, mikä on taloyhtiöiden rakenteille helpompaa kuin suojasään ja pakkasen välillä sahaava lämpötila. Suojasään jälleen koittaessa voi esimerkiksi jäätyneistä ilmanvaihtokanavista alkaa valua sulamisvettä. Ulkovaipan kosteus voi uudelleen jäätyessään rikkoa rakenteita.

Erityisesti vaipan lämpövuodot ovat haasteellisia pakkassäillä. Lämpövuoto sulattaa esimerkiksi katolle kertynyttä lunta ja jäätä. Tästä voi aiheutua vesivahinkoja veden sulaessa, rakennevaurioita veden uudelleen jäätyessä ja vaaratilanteita jään kertyessä räystäille.  Pakkasen hellittäessä lumen paino lisääntyy, jolloin riski lumen ja jään putoamiselle katolta kasvaa. Sulava lumi ja jää voivat aiheuttaa myös kosteusvaurioita. Mikäli lämpövuodot ovat ongelma, vaipan tai yläpohjan lämmöneristystä ja ilmanvaihtoa kannattaa lähitulevaisuudessa parantaa.

Kovilla pakkasilla voidaan laskea lämpötiloja varastotiloissa, porraskäytävissä ja autotalleissa mikäli energiankulutusta halutaan tasata. Asukkaita kannattaa muistuttaa oikeaoppisesta tuulettamisesta etenkin kovilla pakkasilla.

Joka tapauksessa on mukavaa kun talvi on talvi ja erottuu selkeästi syksystä lumella ja pakkasella. Nautitaan talvesta nyt kun se on mahdollista – kerrankin laskiaisena pääsee oikeaan pulkkamäkeen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *