Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Päätösten venyminen voi tuoda ongelmia KiRa-klusterissa

Turun kauppakamarin Kiinteistö- ja rakennusalan (KiRa) valiokunnan jäsenet totesivat viime viikolla, että korona ei ole vielä kolhinut alaa pahasti. Tulevaisuus näyttää kuitenkin sumuisen epävarmalta ja koronan vaikutusten odotetaan näkyvän isommin loppuvuoden aikana. Monella on tarjouspyyntöjä sisällä tavallista vähemmän ja käynnissä olevien hankkeiden päätyttyä kalentereissa voi olla pelottavan tyhjää.

Rakennustyömaat ja korjaushankkeet pyörivät lähes normaalisti, tosin käytäntöjä on muutettu työntekijöiden suojaamiseksi ja mahdollisten koronatartuntojen ehkäisemiseksi. Pieniä toimitusvaikeuksia on ollut, mutta suurin huoli työmailla on tällä hetkellä mahdollinen koronan leviäminen ja työmaan sulkeminen sen vuoksi.

Asuntojen kauppa on hiljentynyt ja kesää kohden sen odotetaan edelleen hiljenevän. Kuluttajat ovat epävarmoja tulevaisuudesta eivätkä välttämättä uskalla tehdä päätöksiä ja sitoutua asuntokauppaan. Lisäksi oman asunnon myynti koronatilanteessa mietityttää. Mm Hypon pääekonomisti varoitteli huhtikuun alussa, että koronan vaikutukset mm asuntomarkkinoihin voivat olla suuremmat ja pitkäkestoisemmat kuin osaamme edes ajatella.

Klusterin sisällä käydään tavallista enemmän neuvotteluja mm vuokrien määristä ja maksuaikatauluista, hankkeiden rahoituksista ja lainojen järjestelyistä sekä force majeure -ehdon tulkinnasta erilaisissa sopimuksissa. Muuttuneet tilanteet ovat tulleet kaikille yllätyksenä, ja kokouksessa alustanut KPMG:n asiantuntija suosittelikin malttia ja kompromissien hakua. Ongelmatilanteissa kannattaa olla objektiivinen, hakea sopua ja säilyttää liikesuhteet.

Taloyhtiöissä toiminnat jatkuvat normaalisti. Kevään yhtiökokousten järjestäminen on aiheuttanut päänvaivaa, mutta juuri tulleen päätöksen mukaan ne voidaan pitää syyskuun loppuun mennessä.  Tämä asia herätti jonkin verran keskustelua valiokunnassa – hankepäätösten venyminen aiheuttaa ongelmia ja viivästyttää turhaan projekteja. Yhteinen toivomus valiokunnassa olikin, että jos taloyhtiössä on hankepäätöksiä tehtävänä, yhtiökokoukset pidettäisiin jo keväällä ja asiat saataisiin eteenpäin.

On hyvä, että taloyhtiöt saivat mahdollisuuden pitää kevään kokoukset syyskuun loppuun mennessä. Mikäli yhtiössänne on korjauspäätöksiä tehtävänä, harkitkaa kuitenkin kokouksen pitämistä jo keväällä, ettei aikataulumuutoksia aiheudu hankaluuksia koko ketjulle. Koronan aikanakin kokoukset voidaan pitää turvallisesti poikkeuksellisilla järjestelyillä.

3 kommenttia

  1. Taloyhtiöiden kannattaa joka tapauksessa jatkaa korjaushankkeiden suunnittelua, sillä sitä ei korona haittaa. Näin taloyhtiöillä on suunnitelmien puolesta valmius käynnistää korjaushankkeita, jos maamme hallitus päätyy lisäbudjetissaan elvyttämään taloyhtiöiden korjaushankkeiden avulla myöntämällä avustuksia yhtiöille.

    1. Huomenna bloggaan ministeriön ohjeista asuinrakennusten korjaamisiin koronan aikana liittyen. Odotan mielenkiinnolla, mitä ko ohjeille taoahtuu nyt kun rajoituksia muuten aletaan purkaa.

  2. Ainakin korjaushankkeiden suunnittelua ja valmistelua kannattaa viedä eteenpäin. Niihin ei korona vaikuta. Tällä tavoin menetellen asuntoyhtiöt ovat hyyvässä valmiudessa, jos maamme hallitus päättää toukokuun kehysriihessään ryhtyä elvyttämään myöntämällä asuntoyhtiöille peruskorjausavustuksia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *