Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Osallistu yhtiökokoukseen!

Kevät on taloyhtiöissä yhtiökokousten kulta-aikaa. Suuressa osassa yhtiöitä tilikausi on edelleen kalenterivuosi, ja keväällä on aika katsoa miten edellinen vuosi on kulunut ja suunnitella kuluvaa vuotta. Lain mukaan varsinainen yhtiökokous on pidettävä kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä eli kesäkuun loppuun mennessä silloin kun tilikausi päättyy vuoden vaihteessa.

On yhtiöitä joissa yhtiökokoukset vetävät hyvin väkeä, mutta on valitettavasti myös niitä yhtiöitä, joissa kokoukseen ei tulla edes silloin kun käsitellään poikkeuksellisia asioita kuten isoja korjaushankkeita. Se tuntuu kummalliselta, onhan osakkailla merkittävä määrä rahaa kiinni asuntonsa osakkeissa.

Miksi yhtiökokoukseen kannattaa osallistua?

Suurelle osalle suomalaisia oma asunto on suurin yksittäinen sijoitus, ja yhtiökokouksessa tehdään tuota sijoitusta koskevia päätöksiä. Yhtiökokous on taloyhtiön korkein päättävä elin, missä nimenomaan osakkeenomistajat käyttävät päätäntävaltaa. Jos et osallistu kokoukseen, et osallistu myöskään asuntoasi koskevaan päätöksentekoon. Yhtiökokouksessa käymällä pysyt myös hyvin selvillä siitä, mitä taloyhtiössäsi tapahtuu sekä tutustut isännöitsijään ja naapureihisi.

Mistä asioista yhtiökokous päättää?

Yhtiökokous päättää pääsääntöisesti kaikista merkittävistä asioista taloyhtiössä kuten vastikkeen määrästä, isoista korjaushankkeista ja remonteista sekä hallituksen valinnasta. Yhtiökokous vahvistaa tilinpäätöksen, päättää vastuuvapauksien myöntämisestä sekä talousarviosta. Lisäksi varsinaisessa yhtiökokouksessa esitetään kunnossapitotarveselvitys, josta osakkaat saavat tärkeätä tietoa siitä, millaisia korjaushankkeita on mahdollisesti tulossa. Uhraamalla muutaman tunnin kerran vuodessa yhtiökokoukseen saat kaiken tämän informaation ja pääset vaikuttamaan kaikkiin näihin asioihin!

Miten valmistaudun yhtiökokoukseen?

Lyhykäisyydessään: Lue ainakin kokouskutsu. Yhtiökokouksessa voidaan päättää ainoastaan asioista jotka on mainittu kokouskutsussa. Kokouskutsun ulkopuolisista asioista voidaan siis ainoastaan keskustella, ei päättää. Lue siis kutsu vaikket edes menisi yhtiökokoukseen niin tiedät mitä asioita siellä tullaan käsittelemään.

Kokouskutsun mukana on usein muuta kokousmateriaalia, johon on hyvä perehtyä etukäteen. Mikäli kokouksessa päätetään isoista korjaushankkeista, kannattaa osallistua mahdollisiin infotilaisuuksiin hanketta koskien sekä lukea hanketta koskevat mahdolliset tiedotteet. Silloin on helpompi muodostaa oma käsitys hankkeesta ja osallistua sitä koskevaan päätöksentekoon.

Yhtiökokouksen asioista ja osallistumisesta löytyy runsaasti erilaisia oppaita – jos haluat perehtyä asiaan tarkemmin niin vieraile esimerkiksi seuraavilla sivuilla:

Kiinteistöliiton yhtiökokousopas

Isännöintiliiton yhtiökokousopas 

Kun yhtiökokouskutsu kolahtaa postiluukusta sisään merkitse aika kalenteriisi, tutustu kokousasiakirjoihin ja osallistu kokoukseen. Se on paras tapa vaikuttaa asunto-omaisuutesi hoitamiseen!

2 kommenttia

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *