Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Osakehuoneistorekisteri auki ensi vuoden alussa

Kauan odotettu ja paljon puhuttu osakehuoneistorekisteri avataan uusille taloyhtiöille vuoden 2019 alussa.  Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle syyskuun puolivälissä.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että perustettaville taloyhtiöille ei enää ensi vuoden alusta paineta osakekirjoja vaan yhtiöt perustetaan sähköiseen rekisteriin. Muutosta voi verrata osakekirjojen siirtymiseen arvo-osuusrekisteriin: paperiset dokumentit jäävät pois ja omistukset löytyvät jatkossa sähköisestä rekisteristä. Myös panttaukset tehdään jatkossa sähköisesti.

Paperiset osakekirjat ja omistukset voidaan siirtää sähköiseen rekisteriin 1.5.2019 alkaen. Siirtymäaikaa on  vuoden 2022 loppuun saakka, johon mennessä kaikkien yhtiöiden on liityttävä sähköiseen rekisteriin.

Käytännössä osakkaat voivat näiden ns vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osalta hakea omistuksensa kirjaamista sähköiseen rekisteriin ja paperisten osakekirjojen mitätöintiä sen jälkeen, kun yhtiö on siirtynyt osakehuoneistorekisteriin. Asia on hyvä ottaa esiin vaikka yhtiökokouksessa vuoden 2019 aikana.

Isännöintijärjestelmät tulee päivittää

Muutos näkyy myös taloyhtiöiden hallinnossa. Taloyhtiöiden lakisääteisesti ylläpitämät osakerekisterit korvautuvat sähköisellä yhteydellä osakehuoneistorekisteriin. Tämä tarkoittaa vähintäänkin muutoksia isännöintijärjestelmiin joiden tulee jatkossa keskustella osakehuoneistorekisterin kanssa.

Osakehuoneistorekisteriä ylläpitää Maanmittauslaitos, joka on luvannut järjestää toimivan käyttöliittymän niin isännöintijärjestelmille kuin niillekin taloyhtiöille, jotka eivät ole ammattimaisen isännöinnin piirissä.

Palvelut ja transaktiot helpottuvat

Osakehuoneistorekisteri helpottaa asuntokauppaa ja luotonantoa. Sen odotetaan tuovan erityisesti luottolaitoksille, välittäjille ja rakennuttajille säästöjä nykyiseen systeemiin verrattuna.

Osakkeiden omistus- ja panttaustiedot löytyvät jatkossa keskitetysti ja luotettavasti niin välittäjille ja pankeille kuin muillekin viranomaisille. Osakekirjojen säilyttäminen sähköisessä muodossa on helppoa ja turvallista. Virheiden mahdollisuus pienenee ja tiedot ovat aina ajantasaisia ja luotettavia.

Muutos tulee olemaan iso, mutta tarpeellinen. Kun yhteiskunnan muutkin toiminnot sähköistyvät, on asunto-osakkeiden syytä pysyä kehityksessä mukana. Parhaillaan uudistus edistää muutoinkin sähköistä asiointia taloyhtiöissä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *