Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Osakas sai asentaa ilmalämpöpumpun parvekkeelleen

Korkein oikeus antoi viime viikolla ratkaisun turkulaisessa ilmalämpöpumppukiistassa. Kyseessä oli tilanne, jossa osakas oli asentanut ilmalämpöpumpun parvekkeelleen ilman taloyhtiön lupaa siten, että sen sisä- ja ulkoyksikön välinen läpivienti oli tehty talon ulkoseinään osakkaan lasitetun parvekkeen kohdalla.

Asia käsiteltiin kaikissa oikeusasteissa

Osakas oli tehnyt taloyhtiölle muutosilmoituksen asentaakseen ilmalämpöpumpun lasitetulle parvekkeelle. Läpivienti oli suunniteltu parvekkeen ja asunnon sisäseinän väliin. Taloyhtiö kielsi muutostyön ja perusteli sitä mm pumpun äänihaitalla.

Osakas teki muutostyön eli asensi ilmalämpöpumpun ilman lupaa. Taloyhtiö päätti myöhemmin yhtiökokouksessa kieltää ilmalämpöpumppujen asennuksen koko taloyhtiössä ja velvoitti hallituksen poistattamaan luvattomat asennukset lain sallimin keinoin.

Osakas nosti kanteen taloyhtiötä vastaan käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus hylkäsi osakkaan kanteen, mutta hovioikeus sen sijaan katsoi, että muutostyön kieltäminen oli kohtuutonta ja yhtiökokouksen päätös kieltää ilmalämpöpumppujen asentaminen oli asunto-osakeyhtiölain vastainen. Korkein oikeus päätyi samalle kannalle kuin hovioikeus. KKO linjasi samalla, että ilmalämpöpumpun asennus osakehuoneistoon kuuluvalle parvekkeelle kuului osakehuoneistossa tehtävän muutostyön piiriin. Tällöin osakkaalla on lähtökohtaisesti oikeus tehdä asennus mikäli siitä ei aiheudu kohtuutonta haittaa yhtiölle tai muille osakkaille.

Hyödyt ja haitat vastakkain

Ratkaisussa punnittiin ilmalämpöpumpun aiheuttamia hyötyjä ja haittoja molemmille riidan osapuolille. Taloyhtiön jäähdytysteho ei riittänyt ko osakkaan yläkerroksessa sijaitsevan suuren huoneiston viilentämiseen, jolloin ilmalämpöpumpun asennuksesta aiheutui osakkaalle selkeää hyötyä. Myös yhdenvertaisuusperiaate voi tässä tapauksessa puoltaa sitä, että kaikissa huoneistoissa on asianmukainen lämpötila.

Läpivienti seinään sekä sähköasennukset oli tehty huolellisesti ja hyvää rakennustapaa noudattaen. Kondenssiveden poistamisesta oli huolehdittu asianmukaisesti. Naapureiden mukaan ilmalämpöpumpusta ei aiheutunut meluhaittaa. Siitä ei myöskään aiheutunut haittaa yhtiön julkisivulle. Merkittäviä haittoja yhtiölle tai naapureille ei siis voitu osoittaa toteen.

Yhteenvetona voitiin todeta, että ilmalämpöpumpun asentamisesta oli osakkaalle varteenotettavaa hyötyä, mutta yhtiölle tai muille osakkaille vain vähäistä haittaa. Näin yhtiön oli tässä tapauksessa sallittava pumpun asennus osakkaan hallinnassa olevalle lasitetulle parvekkeelle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *