Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Osaatko asua oikein?

Jokainen suomalainen asuu jossakin – jossakin jota pitäisi jotenkin hoitaa. Oli sitten kyse omakotitalosta, vuokra-asunnosta tai opiskelijasolusta, asunnosta tulee pitää hyvää huolta. Se ei pärjää omillaan ja hoitamatta – ainakaan kovin pitkään ja kovin hyvin.

Asunnot ovat edelleen merkittävä osa kansallisvarallisuuttamme ja myös merkittävä osa monen suomalaisen henkilökohtaista omaisuutta. Siihen nähden on käsittämätöntä, kuinka vähän asumisesta ja asuntojen oikeasta käytöstä puhutaan.

Asunnon hoidolla ja käytöllä voidaan vaikuttaa siihen, millaisessa kunnossa asunto pysyy. Asukas voi omilla toimillaan jopa edistää tai ehkäistä kosteusvaurioita. Ei siis ole yhdentekevää miten asunnoissa elellään ja oleillaan.

Korjaa viat ripeästi

Asunnon viat ja puutteet on hyvä korjata mahdollisimman nopeasti. Vuotavat vesikalusteet, rikkinäiset lukitusmekanismit, repsottavat pinnat, lohkeilleet kohdat jne voivat kasvaa suuremmiksi ongelmiksi jos niitä ei korjata.

Pidä asunto siistinä

Asunnon pinnat, laitteet ja mekanismit kannattaa pitää siistinä. Lattiakaivot on syytä putsata säännöllisesti. Kylmäkalusteet tulee sulattaa ja siivota. Vesikalusteet toimivat paremmin kun niissä ei ole kertynyttä kalkkia ja likaa. Siistissä asunnossa on varmasti myös mukavampi asua, mutta ennen kaikkea siisteys edistää asunnon kunnossa pysymistä ja arvon säilymistä.

Käytä laitteita oikein

Mikäli asunnossa on ilmastointi, tulee sitä käyttää suositusten mukaisesti. Ilmastointi ja ilmanvaihto pitävät paitsi huoneilman niin myös rakenteet kunnossa. Kylmälaitteita, liesiä, lämmitystä, kiuasta jne tulee käyttää ja huoltaa ohjeiden mukaan. Kiuas ei ole pyykinkuivatusalusta eikä lieden päälle saa jättää mitään turhaa.

Poista tapaturmariskit

Turhia esineitä ei tule säilyttää kulkuväylillä, ettei kukaan kompastu tai liukastu niihin. Putoamiset, kaatumiset, liukastumiset ja kompastumiset voidaan usein välttää kun tavarat ovat oikeilla paikoillaan ja valaistus kunnossa. Talvisin tulee huolehtia lumen ja jään poistosta sekä tarvittaessa hiekoituksesta. Sadevesien oikeaan ohjautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Nämä asiat eivät välttämättä vaikuta suoraan asunnon kuntoon ja arvoon, mutta asumismukavuuteen sitäkin enemmän.

Välitä myös naapurista

Kiinnitä huomiota myös naapurin tiloihin ja yhteistiloihin. Ilmoita isännöitsijälle mikäli havaitset niissä puutteita tai vikoja. Kanna vastuuta paitsi omastasi niin myös yhteisestä omaisuudesta. Näin kaikkien on mukavampi asua ja kaikkien omaisuus pysyy paremmassa kunnossa ja arvossa.

 

2 kommenttia

  1. ”eikä lieden päälle saa jättää mitään turhaa” – Määriteltävä ”turha”. Ja mikään tai kukaan ei kiellä säilyttämästä vaikka mitä lieden päällä, kuumuutta kestämättömät kannattaa poistaa liedeltä ennen ruoan valmistamisen aloittamista jos haluaa välttyä vaurioilta.

    Saunan kiukaan päällä sama juttu. Ei ole kiellettyä säilyttää vaikkapa pyyhettä kiukaan päällä. Jos haluaa välttyä esim. tulipalolta kannattaa se pyyhe ottaa pois ennen kuin laittaa saunan päälle.

    ”Sadevesien oikeaan ohjautumiseen kannattaa kiinnittää huomiota” – Entäs jos kiinnittää huomiota, ja huomaa että sadevedet eivät valu sinne minne olisi tarkoitus, mutta ei tee asialle mitään, mitäs sitten? ”Sadevedet pitäisi ohjata hulevesiviemäriin”.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *