Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Onko sinulla taskulamppu yöpöydän laatikossa?

Suomen Pelastusalan keskusjärjestö SPEK selvitti vastikään miten kodit ovat varautuneet erilaisiin häiriötilanteisiin. Tulos on huolestuttava – kotitalouksista vain alle puolet – 44 %  –  on suunnitellut miten toimisi mahdollisessa häiriötilanteessa.

Kääntäen tämä tarkoittaa, että yli puolella kotitalouksista ei ole minkäänlaista ajatusta tai suunnitelmaa sen varalle,  miten toimia tulipalossa tai sähköjen, veden ja verkon katketessa pidemmäksi aikaa.

Noin puolella suomalaisista on kokemuksia jostakin häiriötilanteesta.  Todennäköisesti tämä selittää osin huonoa varautumista – häiriötä ei pidetä todennäköisenä omalla kohdalla. Tavallisimmin kokemusta on sähkökatkosta, myrskystä tai tulipalosta. Harvinaisempia kokemuksia ovat pitkät vesi- tai tietoliikennekatkot, elintarvikepula tai laaja tulva.

Varautumisessa alueittaisia eroja

Selkeästi useimmiten on varauduttu tulipaloihin – 81 prosenttia vastaajista kertoi tehneensä näin.  Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa – palovaroitinta ja sammutuspeitettä vai pidemmälle vietyä varautumista, esimerkiksi alkusammutuskoulutusta.

41 % vastaajista on varautunut elintarvikepulaan, ilmeisesti jonkinlaisella kotivaralla. 39 % on varautunut pitkään sähkökatkoon. Tässäkään ei käy tarkemmin ilmi tarkoittaako varautuminen taskulamppua yöpöydän laatikossa vai esimerkiksi jonkinlaista aggregaattia varastossa.

Maaseudulla ollaan keskimäärin paremmin varautuneita kuin kaupungeissa. Maalla sähkökatkot ovat kaupunkeja yleisempiä ja kauppoihin on tavallisesti pidempi matka. Mm nämä tekijät voivat osin selittää parempaa varautumista. Kaupunkilaiset luottavat lisäksi maaseudun asukkaita enemmän kunnan kykyyn auttaa hätätilanteessa esimerkiksi järjestämällä elintarvikkeiden hätäjakelu.

Suurin osa kotitalouksista suhtautuu myönteisesti varautumiseen ja pitää sitä lähtökohtaisesti hyvänä asiana. Ehkä taloyhtiö voisi hyödyntää tätä ja kannustaa ainakin tulipaloihin. sähkökatkoihin ja vesikatkoihin varautumisessa? Periaatteessa näihin asioihin otetaan taloyhtiössä kantaa pelastussuunnitelmassa. Käytännössä niitä voisi jalkauttaa asukkaille esimerkiksi infotilaisuuksissa, turvallisuuskävelyissä tai vaikkapa alkusammutusharjoituksissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *