Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Onko taloyhtiösi esteetön?

Nykyisin puhutaan paljon esteettömyydestä tai modernimmin saavutettavuudesta, jota pidetään mm hyvän rakentamisen yhtenä ominaisuutena. Rakennuksessa esteettömyys tarkoittaa, että sen kaikkiin tiloihin ja kerrostasoihin on helppo päästä. Sen lisäksi, että tiloihin pääsy on helppoa, ovat niissä olevat toiminnot loogisia ja helppoja käyttää. Esteettömässä rakennuksessa toiminta on mahdollista elämäntilanteiden muuttuessa, esimerkiksi ikääntyessä tai erilaisten apuvälineiden kanssa liikuttaessa.

Esteettömyyttä eivät tarvitse vain ikääntyneet tai apuvälineiden käyttäjät, kuten usein virheellisesti ajatellaan. Esteettömässä ympäristössä kaikenlainen tavaroiden kuljettaminen, siivous ja tilojen huolto on helpompaa. Yllättävää kyllä, mutta meistä jokainen on lähes puolet elämästään liikkumis- tai toimintaesteinen siten, että hyötyy esteettömästä ympäristöstä. Esteetöntä ympäristöä tarvitsevat mm lastenvaunujen tai kauppakassien kanssa liikkuvat sekä kävelykeppejä syystä tai toisesta käyttävät. Jos katson taaksepäin omaa elämääni, niin olen viettänyt useita vuosia itse lastenvaunuissa tai –rattaissa istuskellen, lastenvaunuja tai –rattaita työntäen, kauppa- ja muita kasseja raahaten sekä kävelykeppien kanssa konkaten. Vaikka seniorivuoteni ovat vielä edessä enkä ole pysyvästi liikkumisesteinen, olen kuitenkin ollut sitä tilapäisesti jo varsin usein ja pitkiäkin aikoja.

Miten asuinympäristöstä tehdään esteetön?

Ensimmäisenä tulee usein mieleen hissi. Kerrostalossa hissi, johon pääsee etuovesta vaivatta ja jolla pääsee kaikkiin kerroksiin, on selkeästi saavutettavuutta parantava väline. Hissi yksin ei kuitenkaan takaa esteettömyyttä, vaan lisäksi tulee varmistaa, että hissille vievät ovet ja väylät ovat esteettömiä ja hissin painikkeet helppokäyttöisiä. Jykevien kerroshissien lisäksi markkinoilla on erilaisia tuoli- ja kevythissejä sekä tasonostimia, joilla voidaan päästä niille tasoille joille kerroshissi ei vie. Näitä voidaan asentaa myös omakoti- ja rivitaloihin liikkumista helpottamaan.

Esteettömässä talossa oviaukot ja käytävät ovat riittävän leveitä ja kynnykset matalia. Värikontrasteilla, vaihtelevilla pintamateriaaleilla ja valaistuksella voidaan helpottaa tasoerojen havaitsemista ja erilaisilla luiskoilla niiden ylittämistä. Ovet eivät saa olla liian painavia tai nopeasti sulkeutuvia – automaattiovet tai avauslaitteella varustetut ovet helpottavat sisään pääsyä.

Levähdyspaikat kerrostasoilla ja kulkuväylien varrella helpottavat liikkumista. Kulkuväylien on hyvä olla tasaisia, kovapintaisia ja luistamattomia. Tilat ja reitit merkitään selkeillä ja helppolukuisilla opasteilla joita ei sijoiteta liian korkealle.

Kuva: Kaisa Leiwo / Kunnonkoti

Tulevaisuudessa, kun keskimääräinen elinikä pitenee ja kotona asuvien vanhusten määrä lisääntyy, tulee esteettömyyden merkitys entisestään korostumaan. Oikein toteutettuna esteettömyys on vaivatonta, miellyttävää ja huomaamatonta. Esteetön rakentaminen ei lisää rakennuskustannuksia mikäli esteettömyyteen pyritään jo suunnitteluvaiheessa. Kustannustehokkaita ratkaisuja voidaan tehdä myös olemassa oleviin rakennuksiin ja tiloihin.

Kuva: Kaisa Leiwo / Kunnonkoti

Taloyhtiöt voivat tilata esteettömyyskartoituksen, jossa selvitetään perinteisen liikkumisen esteettömyyden lisäksi tilojen hahmottamista, opasteita sekä tiloissa kommunikointia. Kartoituksesta saa raportin, jossa esitetään esteettömyyttä, liikkumista ja turvallisuutta parantavat toimenpide-ehdotukset sekä niiden toteuttamisen kiireellisyys. Kartoitusraportti antaa tilaajalle hyvät eväät kohteen saavutettavuuden parantamiseksi.

Kuva: Kaisa Leiwo / Kunnonkoti

Blogin kuvat ovat Kunnonkodista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *