Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Onko taloyhtiösi energiafiksu?

Turku Energia ja Kiinteistöliitto Varsinais-Suomi etsivät Turun alueen energiafiksuinta taloyhtiötä. Kilpailuun osallistuminen kannattaa, koska voittajayhtiö saa joulukuun 2019 kaukolämmön veloituksetta. Kilpailuaikaa on syyskuun loppuun, joten kannattaa käyvä sivuilla www.turkuenergia.fi täyttämässä kilpailulomake.

Millaisilla toimilla taloyhtiöstä tulee energiafiksu? Paljon voidaan tehdä ilman suuria investointeja – riittää kun kiinnittää huomiota tottumuksiin ja tapoihin.

Lämmitys

Muistakaa huoltaa ja tarkastaa lämmönjakolaitteet ja järjestelmä säännöllisesti. Käännä patteritermostaatti silloin tällöin kiinni ja auki, ettei se juutu.

Seuratkaa huonelämpötiloja. Nyrkkisääntö on, että yhden asteen muutos lämpötilassa tarkoittaa 5 % lämmitysenergian kulutuksessa. Lämpötilojen ei pidä olla liian korkeat, muttei myöskään liian alhaiset.

Säädä huonelämpötilaa patteritermostaatin avulla, ei tuuletuksen. Tuuleta nopeasti ja tehokkaasti. Älä peitä patteria ja termostaattia verhoilla tai huonekaluilla.

Ilmanvaihto

Huoltakaa ilmanvaihtojärjestelmä säännöllisesti.

Puhdista tulo- ja poistoilmaventtiilit säännöllisesti. Vaihda tarvittavat suodattimet. Mikäli tuloilmaventtiilejä ei ole, varmista, että tuloilmaa pääsee asuntoon esimerkiksi ikkunatiivisteisiin jätettyjen rakojen kautta. Pese liesituulettimen rasvasuodatin säännöllisesti.

Huolehdi ikkunoiden tiiviydestä kuitenkin siten, että tuloilma pääsee huoneistoon.

Älä tuki ilmanvaihtokanavia. Jos asunnossa on vedon tunnetta, ota yhteyttä huoltoon tai isännöintiin.

Mikäli yhteisten tilojen ikkunoissa tai ovissa on ongelmia, ilmoita puutteista taloyhtiölle.

Veden käyttö

Ilmoita heti vuotavista vesikalusteista taloyhtiölle.

Ohjeistakaa asukkaita veden käytöstä. Suihkussa on helppo säästää vettä lyhentämällä suihkuaikaa. Pesukoneita kannattaa käyttää vain täysinä. Kaikkea veden turhaa juoksutusta tulee välttää.
Säätäkää veden lämpötila ja vedenpaine oikein. Suosikaa vettä säästäviä vesikalusteita.

Millaisia toimia teidän taloyhtiössänne on tehty? Mahtaisiko niillä päästä energiafiksuksi taloyhtiöksi?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *