Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Onko taloyhtiön pakko periä maksu talopesulan käytöstä?

Korkein oikeus ratkaisi jokin aika sitten rahamäärällisesti pienen, mutta periaatteellisesti suuren tapauksen taloyhtiöelämästä. Taloyhtiössä oli kyllästytty talopesulan kolikkoautomaatteihin, jotka rosvottiin säännöllisesti ja rosvousten välissä ne eivät muuten vaan toimineet luotettavasti.

Talopesula haluttiin säilyttää, koska sillä oli runsaasti käyttöä. Yhtiökokous päättikin poistaa rahastuslaitteet ja rahoittaa pesulan käytön jatkossa yhtiövastikkeilla. Kaikki osakkaat siis maksoivat pesulan kustannukset vastikeperusteensa mukaisesti, käyttivät he sitten pesulaa tai eivät. Pesulan käyttö oli maksutonta niin osakkaille kuin vuokralaisillekin.

Kahden huoneiston osakkaat moittivat tätä päätöstä ensin käräjäoikeudessa ja sittemmin prosessi eteni aina korkeimpaan oikeuteen saakka. Moittijoiden mielestä päätös oli lain ja yhtiöjärjestyksen vastainen koska pesulakulut ovat asukkaiden elantokustannuksia, eivät yhtiön menoja. Lisäksi päätöstä pidettiin yhdenvertaisuusperiaatteen vastaisena koska muut osakkaat maksavat pesulaa käyttävien osakkaiden pesulakustannukset.

Täytyykö pesulamaksuja periä?

Niin käräjäoikeus kuin korkein oikeus hylkäsivät osakkaiden valituksen. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan yhtiön ei siis tarvitse välttämättä periä talopesulan käytöstä osakkailta erillisiä maksuja. Tämä ratkaisu ei korkeimman oikeuden mukaan loukkaa yhdenvertaisuutta silloin kun kaikilla osakkailla on yhdenvertainen oikeus käyttää talopesulaa. Korkeimman oikeuden mukaan ratkaisu on myös asunto-osakeyhtiölain mukainen ja pesutuvan kustannuksia voidaan pitää taloyhtiön asumispalveluihin liittyvänä menona.

Lisäperusteluna oli se, että pesutuvan käytön vuosikustannukset olivat 1.000-2.000 euron välillä, mikä ei ollut lähes sadan huoneiston yhtiössä merkittävä kuluerä.

Veikkaan, että asiasta riitelyyn kului usean vuoden pesulamaksut. Mutta saatiinpahan periaatteellinen ja perusteellinen selvyys lain tulkinnasta tässä kohden.

1 kommentti

  1. Mielenkiintoinen uutinen. Taloyhtiössäni on sekä ilmainen pesutupa ja 2 euron maksullinen sauna. Kukin saa käyttää kyseisiä palveluja. Onko järkeä itse ostaa pyykkikone halvalla ja uusia se lähes vuosien välein kun taloyhtiön pesukone huolletaan ja pysyy aina pesuvalmiina.

    Yleensä ihmiset valittavat turhista asioista. He valittavat muutamasta eurosta ja sitten itse käyvät kahvilla ja maksavat useita euroja mustasta kahvista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *