Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Onko talossanne alivuokralaisena seinälude?

Ikävät alivuokralaiset – seinäluteet – ovat yleistyneet viime vuosina selvästi. Tähän on useita syitä. Ensinnäkin ihmiset liikkuvat ja muuttavat nykyisin paljon maasta toiseen. Lutikka lähtee helposti mukaan muuttokuormaan tai matkalaukkuun hotellihuoneesta.

Toiseksi Eurooppa ja Yhdysvallat ovat kieltäneet tiettyjen ludemyrkkyjen käytön, ja sen lisäksi luteet ovat kehittäneet vastustuskyvyn yleisimmille myrkyille. Myrkkyjä ei siis saa käyttää ja vaikka saisikin niin ne eivät välttämättä enää tepsi. Luteista onkin tullut varsin yleinen riesa myös kerrostaloissa.

Seinälude on ikävä asukas taloyhtiössä. Se leviää helposti ja siitä on todella vaikea päästä eroon jos se on ehtinyt valloittaa useamman huoneiston ja levitä talon rakenteissa.

Mistä luteen sitten tunnistaa? Se on leveä, litteä, ruskeahko puolen sentin mittainen olio. Päivisin se piileskelee jopa kerrostalokyttääjää, mutta lähtee öisin liikkeelle ja verta imemään. Usein ensimmäinen merkki, mihin asukkaat kiinnittävät huomiota, ovat kutiavat paukamat ihossa. Jos on epäilys luteista esimerkiksi makuuhuoneessa, niin ensimmäiseksi kannattaa kurkistaa sängyn pohjan ja jalkojen liittymäkohtaan – jos siellä on pieniä mustia tai punaisia pilkkuja, on tilassa hyvin todennäköisesti ainakin ollut luteita. Sängyt ovat luteiden mieluisimpia ja tavallisimpia asuinpaikkoja joihin ne myös usein munivat.

Kuva: Anticimex
Kuva: Anticimex

Ammattimainen tuholaistorjuja löytää luteen jäljet melko varmasti. Asuntoa tarkastamaan voidaan myös tuoda lutikkakoira, joka on todella tehokas ja hyvä luteiden haistaja.

Mikäli luteita on vain yhdessä asunnossa, on niiden hävittäminen periaatteessa tuon asunnon asukkaan tehtävä. Taloyhtiön kannattaa kuitenkin varmistaa, että asukas todella ryhtyy toimeen ja tekee sen huolellisesti. Mikäli luteet ovat levinneet eikä ole selkoa, mistä ne ovat alun perin tulleet, jää torjuminen taloyhtiön hoidettavaksi. Ja koska luteista tulee joka tapauksessa taloyhtiön ongelma jos ne leviävät, kannattaa taloyhtiön olla tarkkana myös yksittäistä asuntoa puhdistettaessa.

Miten luteista sitten voidaan päästä eroon? Jos lutikka on pesiytynyt sänkyyn, on parasta hävittää sänky vuodevaatteineen. Makuuhuoneesta irrotetaan kaikki mahdollinen, myös listat, suojalevyt yms. Säilytettävät tavarat tulee kylmä- tai lämpökäsitellä asiantuntijan ohjeen mukaan. Kylmäkäsittely tarkoittaa viikon käsittelyä pakastekontissa, ei muutaman asteen pakkasella parvekkeelle viemistä! Lämpökäsittely voidaan tehdä myös saunassa, mutta sen on oltava riittävän pitkä ja kuuma. Saunottaminen kannattaa tehdä myös matkalaukuille, mikäli epäilet saaneesi luteita mukaan hotellihuoneesta.

Luteet kannattaa ehdottomasti myös myrkyttää, vaikka myrkkyjen teho ei enää olekaan paras mahdollinen. Yleensä myrkytys toistetaan muutaman kerran ja tehdään myös naapuriasuntoihin, mikäli luteiden epäillään ehtineen levitä.

Jos epäilet luteita, kannattaa toimia nopeasti – mitä vähemmän luteet ovat ehtineet levitä sitä paremmin ja pysyvämmin ne saadaan poistettua.

Kuva: Anticimex
Kuva: Anticimex

 

1 kommentti

  1. Tehokkaimmin luteista pääsee eroon lämpösteriloinnin avulla, eikä mitää tavaroita tarvitse hävittää. Luteet eivät leviä herkästi jos ruokaa on saatavilla tai ongelma ei ole erittäin paha ja jatkunut pitkään.
    Lisätietoa luteiden hävittämisestä ilman myrkkyjä: http://www.bugterm.fi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *