Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Onko ilkivalta ongelma taloyhtiössäsi?

Varsinkin keskustoissa ja muutoin vilkkailla alueilla sijaitsevat taloyhtiöt joutuvat valitettavan usein monenlaisen ilkivallan kohteeksi. Pihoilla ja porraskäytävissä sotketaan ja hajotetaan paikkoja, seiniä töhritään, tiloja käytetään wc:nä, kellareihin ja yhteistiloihin murtaudutaan ja niissä sotketaan, hajotetaan ja varastellaan.  Pahimmillaan yhtiön tiloissa voidaan jopa sytyttää tulipaloja.

Mitä taloyhtiö voi tehdä estääkseen ilkivaltaa?

Lukitus on ensimmäinen asia. Ovet pidetään lukossa ja avainjärjestelmiä päivitetään tai lukkoja sarjoitetaan tarpeen mukaan. Myös roskistilojen lukitusta kannattaa harkita. Tämä sulkee ulos jo ison osan asiattomista kulkijoista.

Joissakin taloyhtiöissä on häiriöitä saatu karsittua kameravalvonnalla. Kameravalvonta on kuitenkin tarkasti säädeltyä puuhaa, jota rajoittaa mm oikeus kotirauhaan. Ennen kameroiden asentamista kannattaa selvittää tarkasti, mitä alueita yhtiökokouksen päätöksellä voidaan valvoa, miten valvonnasta tulee ilmoittaa sekä millaisia rekistereitä kameravalvonnasta tarvitaan.

Hyvä valaistus voi vähentää ilkivaltaa. Liiketunnistimella syttyvät kirkkaat yleisvalot paitsi vähentävät asiattomia kulkijoita niin myös lisäävät asukkaiden turvallisuutta taloyhtiöissä. Hyvä valaistus edesauttaa myös esteettömyyttä.

Sotkujen ja töhryjen osalta kannattaa muistaa, että siisteys luo siisteyttä. Tutkimusten mukaan roskan viereen heitetään helpommin toinen roska ja töhryn kaveriksi tulee uusi töhry. Siisteys luo viestin, että täällä ympäristöstä välitetään ja pidetään huolta.

Asukkaiden aktiivisuus ja puuttuminen auttaa ilkivallan torjunnassa. Sen verran kerrostalokyttääjää saa löytyä jokaisesta, että ei-toivottuun käytökseen reagoidaan ja pyritään ehkäisemään sitä. Tässä kannattaa toki käyttää järkeä eli en kannusta puuttumaan esimerkiksi vahvasti huumeiden vaikutuksen alaisena olevan henkilön tekemisiin itse, vaan kutsumaan paikalle virkavallan. Sotkemiseen yms voi kuitenkin jokainen puuttua.

Joissain taloyhtiöissä on harkittu myös vartijapalveluja, erityisesti keskusta-alueilla. Tämä ei kuitenkaan ole taloyhtiöissä kovin tavanomainen ratkaisu, mutta ehkä ainakin lyhyesti kokeiltava vaihtoehto jos muut konstit eivät näytä toimivan.

Helpoimmat ja halvimmat konstit ovat lukituksesta ja valaistuksesta huolehtiminen, alueen pitäminen siistinä sekä asukkaiden aktiivisuus ja puuttuminen ilkivaltaan. Näillä konsteilla selvitään jo monessa tapauksessa. Tarpeen mukaan voidaan sitten harkita lukitusremontteja, kameravalvontaa tai jopa vartiointipalvelua.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *