Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Oma asunto Tallinnasta?

Tallinna on viehättävä kaupunki varsinkin tähän aikaan vuodesta kun joulutori on auki ja kaupunki valmistautuu jouluun. Myös eläminen Virossa on Suomea edullisempaa ja moni suomalainen onkin muuttanut tai haaveilee muuttamisesta lahden toiselle puolelle Tallinnaan.

Tallinna on Viron pääkaupunki, jossa asuu lähes puoli miljoonaa ihmistä. Noin puolet asukkaista on virolaisia ja kolmasosa venäläisiä. Tallinnaan pääsee Helsingistä lentäen puolessa tunnissa ja lautalla parissa tunnissa. Tunnelista puhutaan, mutta ihan lähivuosina sen varaan tuskin kannattaa liikkumista laskea.

Ole huolellinen ja perehdy

Asumisen tavat ja myös kaupankäyntitavat ovat Virossa erilaiset kuin Suomessa. Asunnon ostamiseen pätevät kuitenkin pitkälti samat asiat kuin Suomessakin – huolellisuus, luotettavat kumppanit ja asioihin perehtyminen korostuvat.

Asunnon ostajan kannattaa ilman muuta käyttää välittäjää joka puhuu hyvin Suomea. Kannattaa myös muistaa, että pääsääntöisesti välittäjä edustaa myyjää, mutta ostaja voi palkata itselleen välittäjän hakemaan sopivia kohteita. Välittäjän lisäksi tarvitaan notaari, joka vahvistaa kaupan. Ilman notaaria ei tule tehdä kauppaa tai maksaa edes varausmaksua.

Aivan kuten Suomessa niin Virossakin kannattaa katsoa, keneltä ostat asunnon. Varmistu, että asioit hyvämaineisen ja vakavaraisen välittäjän tai rakennuttajan kanssa. Samaa asuntoa saattaa välittää useampi välittäjä ja hinnatkin voivat vaihdella.

Tutustu alueeseen etukäteen. Rakennusbuumi muokkaa alueita joten selvitä, mitä kiinnostuksen kohteesi lähistöllä on tapahtumassa. Varmista myös, ovatko tiet ja kadut julkisessa vai yksityisessä omistuksessa.

Muista, että asuntoon ei välttämättä kuulu mitään varusteita. Voit joutua itse hankkimaan kaapit, kylpyhuonekalusteet, kylmälaitteet ja lieden jne. Yhteistiloja ei välttämättä löydy samalla lailla kuin suomalaisista taloyhtiöistä.

Virossa ei ole Suomea vastaavaa asunto-osakeyhtiölakia tai asunto-osakeyhtiötä. Asunto-osakeyhtiön sijasta asukkaat ovat voineet perustaa vapaaehtoisen asuntoyhdistyksen yhteisten asioiden, seinien ja kattojen hoitamiseen. Järjestelmä ei välttämättä toimi, jolloin yhteisten osien hoito voi olla varsin huonoa tai riitaisaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *