Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Olisiko aika siivota pyörävarasto?

Taloyhtiöiden pihoihin ja varastoihin kertyy ajan mittaan käyttämättömiä polkupyöriä, pulkkia, lastenrattaita ja muita tavaroita. Yhteiset tilat kannattaa siivota ja raivata säännöllisesti, esimerkiksi parin vuoden välein. Siivoamisessa ja erityisesti hylättyjen välineiden poistamisessa kannattaa toimia huolellisesti, jotta vältytään vahingossa hävittämästä asukkaiden käyttökelpoisia tavaroita.

Hallitus päättää ja tiedottaa

Taloyhtiön hallitus voi päättää siivouksesta. Asiaa ei tarvitse viedä yhtiökokoukseen – toki siitä kannattaa tiedottaa myös yhtiökokouksessa mikäli sellainen on sopivasti tulossa.

Asukkaille tiedotetaan toimintaohjeet ja määräajat mahdollisimman montaa kanavaa käyttäen: ilmoitustaululla, pyörävarastojen ovissa, postilaatikkoon jaettavalla tiedotteella, sähköpostilla ja taloyhtiösivuilla.  Tiedottamista kannattaa jatkaa prosessin edetessä erityisesti jos näyttää, että tieto siivouksesta ei ole saavuttanut kaikkia asukkaita.

Kaikki pyörät ja välineet merkitään

Paras tapa on merkitä kaikki taloyhtiön alueelta ja tiloista löytyvät pyörät ja välineet lapulla, jossa kerrotaan:

  • Merkinnän syy: tilojen siivous tarpeettomista tavaroista
  • Toimintaohjeet: päivämäärä, mihin mennessä merkintä tulee poistaa
  • Lisätietojen antaja

Asukkaat ohjeistetaan poistamaan merkintä kaikista pyöristä ja välineistä, jotka he omistavat ja joita he haluavat vielä käyttää. Merkintöjen poistamiselle tulee varata kohtuullisen pitkä aika, vähintään kuukausi. Siivousta ei tule ajoittaa lomakaudelle, jolloin monet asukkaat voivat olla pitkiäkin aikoja poissa kotoa.

Määräajan päättymisen jälkeen ei kannata heti kiirehtiä hävittämään pyöriä, joissa merkintä on tallella. Suositeltavampaa on välivarastoida ne esimerkiksi parin kuukauden ajaksi ja odottaa kaipaako joku välineitään. Arvokkailta näyttävät pyörät ja välineet voidaan jättää merkittyinä odottamaan seuraavaa siivouskierrosta.

Dokumentoi poistettava omaisuus

Kun pyörät ja muut välineet lopulta poistetaan taloyhtiön tiloista, tulee kaikki poistettava omaisuus dokumentoida eli valokuvata ja luetteloida. Samalla kannattaa katsoa, löytyykö esimerkiksi pyörän rungosta merkintä omistajasta.

Mikäli poliisi ottaa tavarat vastaan, toimitetaan ne poliisille. Muussa tapauksessa ne voidaan myydä tai lahjoittaa vaikka kierrätyskeskukselle.

Kun varastojen siivouksesta tehdään säännöllinen tapa, tottuvat asukkaat siihen ja osaavat toimia oikein.  Taloyhtiön tilat pysyvät järjestyksessä eikä niihin kerry tarpeetonta, hylättyä roinaa.