Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Olisiko aika ostaa ensiasunto?

Huoneistokeskuksen tuoreimman asuntomarkkinakatsauksen mukaan nyt olisi ensiasunnon ostajalle hyvä aika toimia. Ostajat ovat varovaisia – talouden epävarmuus ja heikentyvä työllisyysaste pitävät asuntomarkkinat melko hiljaisina. Kahden asunnon loukkua kartetaan ja uusi asunto ostetaan vasta kun vanha on myyty. Valinnan varaa myytävissä asunnoissa siis riittää ja korkotasokin on alhainen.

Oma ensiasuntoni oli asp-lainalla ostettu pieni kolmio Hakapellonkadulla Turussa. Jotkin asiat opettelin itsekin kantapään kautta – esimerkiksi sen, että remontin purkujätteitä kuten kylpyammetta ei saa viedä taloyhtiön roskikseen. Onneksi yhtiön isännöitsijä ja hallituksen puheenjohtaja olivat pitkämielisiä, ja asiat saatiin hoidettua sovussa kuntoon. Päädyin saman tien myös taloyhtiön hallitukseen, mikä oli oikein opettavaista ja antoisaa. Ainakin minulle, joka olin tuolloin täydellinen noviisi ja aloittelija taloyhtiöasioissa.

Ensimmäisen asunnon hankinta kannattaa aloittaa oman talouden analyysista. Millaisia kuukausittaisia tuloja ja menoja sinulla on? Paljonko rahaa voisit käyttää asumiseen? Ole realistinen ja jätä varaa yllätyksellisille menoille – taloutta ei kannata laittaa liian tiukille.

Mieti millaisia kuluja omasta asunnosta tulee. Hankintahinnan lisäksi laske kuukausittaiset vastikkeet, vesi- ja sähkömaksut, mahdolliset remonttikulut ja kalustehankinnat sekä muuttokustannukset. Onko asuntoon tulossa korjauksia? Ota ne huomioon talouden analyysissasi – julkisivu- tai putkistoremontti tekee ison lisäkustannuksen talouteesi.

Tarvitsetko asuntolainaa? Ennen kuin alat edes aktiivisesti etsiä asuntoa, sinun kannattaa ehkä hankkia pankistasi lainalupaus – näin voit toimia nopeasti ja tehdä tarjouksen kun se oikea asunto löytyy.

Ensiasunnon ostajan edut kannattaa hyödyntää

Ensiasunnon ostaja on oikeutettu joihinkin etuihin, joita muut asunnon ostajat eivät saa. Mikäli olet alle 40-vuotias ensiasunnon ostaja, saat vapautuksen varainsiirtoverosta. Tarkat ehdot löytyvät verottajan sivuilta.

Ensiasunnon ostajana voit myös saada lainan koroista tavallista suuremman vähennyksen verotuksessa – voit vähentää 32 % eli 2 prosenttiyksikköä enemmän kuin muun asuntolainan koroista.

ASP –asuntosäätyöjärjestelmä on tarkoitettu alle 30-vuotiaille ensiasunnon hankkijoille. Asunnon hankkija sitoutuu säästämään vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta. Pankki voi myöntää asuntolainaa enintään 90 % asunnon hinnasta lainaa kun säästötavoitteeseen on päästy. Lainan ehdot ovat tavallista edullisemmat ja valtio maksaa osan lainan koroista.

Mikäli olet hankkinut asuntosi ASP –järjestelmän avulla, voit saada 25 prosenttiin lainasta valtiontakauksen. ASP –korkotukilainasta ei myöskään peritä takausmaksua.

Kuva: Kaisa Leiwo

Jos et ole koskaan ennen käynyt asuntonäytöissä, kysy jotakin kokeneempaa tuttavaa tai sukulaista mukaan. Kysy ja selvitä rohkeasti – asuntokauppa on niin iso asia, että se kannattaa tehdä huolella. Tutustu kaikkiin asiakirjoihin joita asunnon esittelyssä on näytillä. Muista vaatia nähtäväksi ja myös katsoa huolellisesti isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys ja tilinpäätösasiakirjat. Niistä näet mm taloyhtiön varat ja velat, vastikkeen ja muiden maksujen suuruudet, oman asuntosi vastikeperusteet sekä tietoja tehdyistä ja tulevista korjauksista.

Mikäli taloutesi on vakaa ja harkitset ensiasunnon ostoa, nyt saattaa olla hyvä aika toimia. Lähde rohkeasti asuntonäyttöihin katsomaan, kysele ja selvitä. Onnea asunnon hankintaan!

 

3 kommenttia

 1. Mistä kirjoittaja on saanut tiedon että ASP-säästämisessä ”pankki sitoutuu antamaan lainaa kun säästötavoitteeseen on päästy”? Pankit kyllä saattavat mainostaa näin, mutta itse asiassa pankit tekevät lainanantopäätöksensä aivan samoin perustein ASP-säästäjän kohdalla kuin muidenkin asiakkaiden kohdalla: millaiset ovat tulot, millainen työpaikka lainanhakijalla on, millaisia säästöjä on, millainen ostettava kohde on jne. ASP-säästäjä voi säästää vaikka 20% lainan määrästä ja olla silti saamatta lainaa miltään pankilta, jos säästäjä on esim. pitkäaikaistyötön, joka haikailee huonokuntoista omakotitaloa syrjäseudulta.

 2. Hei,

  järjestelmän kuvaus, jossa maininta pankin sitoutumisesta, löytyy mm Ympäristöministeriön sivulta:

  http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Asuminen/Omistusasuminen/ASPsaastaminen

  ”Asunnon hankkija tekee pankin kanssa sopimuksen, jossa hän sitoutuu säästämään vähintään 10 prosenttia asunnon hinnasta ja pankki antamaan lainaa, kun säästötavoite on saavutettu.”

  On silti ehkä selkeintä että poistan tuon sanan ”sitoutua” eli kiitos kommentista ja muutan sanamuotoa.

  Kaisa Leiwo

  1. En ollut huomannutkaan tätä Valtiokonttorin tekstiä, onpa se tosiaan kirjoitettu hieman harhaanjohtavan oloisesti. Monen pankin sivuilta olen kyllä lukenut tekstin, että pankki sitoutuu antamaan ASP-lainaa säästäjälle, mutta tämä on tosiaan ymmärtääkseni ollut pankin mainonnan tekemä virhe.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *