Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Ohjeista – taas kerran – asukkaita sisälämpötiloista

Lämmityskauden alkaessa on hyvä kiinnittää taas huomiota sopivaan huonelämpötilaan. Kiinteistöliiton johtava asiantuntija Petri Pylsy herätteli taloyhtiöitä viime viikolla lämpötilojen tarkkailuun. Nyt kannattaa kannustaa asukkaita mittaamaan huonelämpötilat tai suorittaa mittaus- ja säätökierros taloyhtiöissä. Näin erityisesti Turun ja Salon alueilla, joilla kaukolämmön hintaan on odotettavissa korotuksia.

Asuinhuoneissa 20-21 astetta on hyvä lämpötila

Virallista osviittaa oikeisiin lämpötiloihin voi hakea Asumisterveysohjeesta. Sen mukaan sopiva kodin lämpötila on 20-21 astetta oleskeluhuoneissa. Makuuhuoneissa voi olla hieman viileämpää, ei kuitenkaan mielellään alle 18 astetta. Yhteisissä taloyhtiön tiloissa kuten porraskäytävissä ja varastoissa lämpötila voi laskea tämänkin alle.

Sisäilman oikea lämpötila ei ole ainoastaan mukavuuskysymys, vaan sillä on myös terveydellisiä vaikutuksia. Liian korkea lämpötila voi väsyttää ja aiheuttaa hengitystieoireita. Jokunen vuosi sitten Suomessakin uutisoitiin brittiläisestä selvityksestä, jonka mukaan oikea sisälämpötila voi jopa estää parisuhderiitoja. Tasainen noin 22 asteen lämpötila oli brittiläisten mukaan parisuhteelle paras vaihtoehto. Suomessa suositellaan hieman tätä alhaisempaa huonelämpötilaa. En tosin ainakaan vielä ole törmännyt tutkimukseen, jossa arvioitaisiin, onko tämä suomalaisille parisuhteille paras lämpötila.

Ohjeista asukkaita

Asukkaita kannattaa – taas kerran – ohjeistaa ainakin seuraavissa asioissa:

  • Tuuleta nopeasti ristivedolla. Jos tuuletat pidempään niin muista sulkea patterin termostaatti. Muutoin käy helposti niin, että ikkunasta virtaa kylmää ilmaa ja samaan aikaan patterit porottavat täysillä kuumaa ilmaa.
  • Pidä patterien ympäristö vapaana niin että lämmin ilma pääsee liikkumaan ja termostaatti toimimaan optimaalisesti.
  • Ilmoita heti isännöintiyritykseen, jos lämpötiloissa tai patterien toiminnassa on jotakin poikkeavaa.

Lämpötilojen mittaukset ja asukkaiden ohjeistukset kannattaa tehdä sinnikkäästi joka vuosi lämmityskauden alkaessa. Säädöt muuttuvat, asukkaat vaihtuvat ja ohjeet unohtuvat. Talvi tulee kuitenkin vuorenvarmasti ja näyttää siltä, että lämmityksen hintakin nousee vuorenvarmasti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *