Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Odotettavissa vilkasta asuntokauppaa

Vuosi 2016 oli vilkas asuntokauppavuosi ja välittäjät odottavat kuluvasta vuodesta vieläkin parempaa.  Suomalaisten luottamus omaan ja maan talouteen on hyvä, mikä näkyy mm uskalluksena ryhtyä asunnon ostoon. Vilkastunut kauppa näkyy myös hintojen hienoisena nousuna sekä uusien asuntolainojen nostojen lisääntymisenä.

Asunnon ostajan on vilkkaassakin markkinatilanteessa syytä pitää pää kylmänä ja muistaa joitakin perusasioita. Kun asunto-osakeyhtiöstä ostetaan osakkeita, ei itse asiassa osteta mitään kiinteää vaan ainoastaan hallintaoikeus tiettyihin määriteltyihin tiloihin.

Selvitä siis asunnon kunnon lisäksi taloyhtiön kunto. Tutustu myytävän huoneiston lisäksi myös taloyhtiön yhteistiloihin, mahdollisiin varastoihin yms. Isännöitsijäntodistuksesta näet yhtiössä toteutetut ja suunnitellut korjaukset. Näiden tietojen perusteella voit päätellä, miten yhtiötä on tähän saakka hoidettu ja millaisia korjauksia siellä on mahdollisesti edessä.

Älä ihastu sisutukseen vaan hyvään huoneratkaisuun, hyväkuntoisiin rakenteisiin ja ajallaan tehtyihin korjauksiin. Sisustus on tavallisesti huomattavasti helpompi ja edullisempi uusia kuin vaikkapa putket tai julkisivut. On tietenkin plussaa jos löydät hyväkuntoisesta yhtiöstä juuri oman makusi mukaisen asunnon.

Tutustu tarkasti kaikkiin asiakirjoihin, erityisesti yhtiöjärjestykseen ja isännöitsijäntodistukseen. Niistä selviää mm, mihin tiloihin osakkeet tuovat hallintaoikeuden, millainen on yhtiövastike, onko haluamallasi huoneistolla yhtiön lainaosuutta tai onko edellinen osakas jättänyt vastikkeita maksamatta.  Tilinpäätös ja talousarvio kertovat yhtiön taloudellisesta tilanteesta – mistä sen tulot muodostuvat ja mihin menoihin nuo tulot käytetään.

Varaudu asunnon hinnan lisäksi myös muihin yllättäviinkin kustannuksiin. Mikäli et ole ensiasunnon ostaja, joudut maksamaan kaupasta varainsiirtoveron. Muuttoon liittyy usein erilaisia kustannuksia, mahdollisia korjauksia ja huonekalujen hankintaa.

Tsemppiä asunnon ostoihin ja myynteihin! Tehdään viisaita kauppoja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *