Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Nimitaulut säilyvät(kö?) porraskäytävissä

Viime viikolla julkisuudessa levisi uutinen, jonka mukaan uuden EU:n tietosuoja-asetuksen johdosta porraskäytävien nimitauluista voidaan joutua luopumaan.  Nimitaulut voisivat muodostaa henkilörekisterin, jolloin niiden säilyttämistä jouduttaisiin harkitsemaan. Muissa Euroopan maissa vastaavia nimitauluja ei juurikaan tunneta.

Pian uutisoinnin jälkeen tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio totesi, että nimitaulut voivat Suomessa jäädä paikoilleen porraskäytäviin. Ne eivät ole itsenäisiä rekistereitä. Nimitaulujen pitämiselle on Aarnion mukaan olemassa ns oikeusperuste – ne ajavat yleistä etua tai niillä on rekisterinpitäjän oikeutettu intressi. Nimitaulut ovat Aarnion mukaan monessa kunnassa rakennusjärjestyksessä, jolloin niitä voi olla jopa velvollisuus pitää.

Aarnio totesi samassa yhteydessä, ettei vielä ole riittävästi tietoa siitä, millaiseksi kansallinen lainsäädäntö asiassa tulee muodostumaan.

Taloyhtiöt taas epäselvässä tilanteessa

Taloyhtiöt ovat näköjään jälleen tilanteessa, jossa pitäisi varautua lähiaikoina tuleviin säädösuudistuksiin, mutta tietoa ei ole tai se on kovin ristiriitaista. Isännöinnin ja hallituksen tehtävä ei ole helppo, jos selkeää tietoa ja ohjeita ei löydy.

Monissa taloyhtiöissä mietitään parhaillaan perinteisten nimitaulujen korvaamista sähköisillä näytöillä, joiden kautta voitaisiin samalla jakaa yhtiön tiedotteita ja viestejä asukkaille nopeasti ja ajantasaisesti. Tällainen keskustelu ei varmasti ole omiaan edistämään näitä uudistuksia ja sähköistä tiedottamista taloyhtiöissä.

EU:n yleistä tietosuoja-asetusta ryhdytään soveltamaan jäsenvaltioissa 25.5.2018 alkaen. Asetuksen velvoitteet koskevat myös taloyhtiöitä, joiden on hyvä varautua ajoissa tuleviin muutoksiin. Toivottavasti jatkossa ja pian saadaan yksiselitteistä ja selkeää informaatiota, joiden avulla taloyhtiöt voivat hoitaa vastuunsa ja varautua asiaan.

2 kommenttia

  1. Porraskäytävien nimitauluilla ei ole mitään järkevää tehtävää nykyaikana, joten ihan turvallisuussyistäkin niistä voitaisiin luopua. Ihminen antaa osoitteensa niille, joille itse haluaa, ja muiden ei sitä ole syytä ulko-oven läpi kyyläillä.

    1. Selvästi Maarit ei ole koskaan työskennellyt logistiikka-alalla. Pakettien ja postin kotiinkuljetusta helpottaa huomattavasti se että voi rappuun tullessaan taulusta varmistaa, että nimi täsmää haettuun vastaanottajaan ja missä kerroksessa kyseinen asunto on.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *