Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Näkymättömät tärkeät kiinteistöpalvelut

Kiinteistöpalvelut ovat hoito- ja ylläpitopalveluja, joilla säilytetään taloyhtiön kuntoa, arvoa ja asumisviihtyisyyttä. Parhaiten tunnettuja kiinteistöpalveluja ovat siivous, huolto ja ulkoalueiden hoito. Hyvin hoidettuina kiinteistöpalveluita ei välttämättä huomaa, ellei satu törmäämään työntekijään joka hoitaa juuri tehtäviään.

Yleiset sopimusehdot avuksi

Kiinteistöpalvelualan yleiset sopimusehdot on laadittu auttamaan toimeksiantajan ja tilaajan välistä sopimuksentekoa. Ne ovat yhteisesti sovittuja vakioehtoja, joita käyttämällä voidaan varmistaa hyvän tavan mukainen hankintaprosessi kiinteistöpalveluissa.

Kiinteistöpalvelujen hankinnan ja niistä sopimisen avuksi on taloyhtiöille olemassa useita erilaisia oppaita ja työvälineitä. Olennaisen tärkeää on aluksi määritellä taloyhtiön tarvittavat hoitotoimenpiteet. Ilman tätä tietoa on palveluja mahdotonta edes hankkia saati sitten arvioida. Mikäli taloyhtiöllä on huoltokirja, voidaan sitä hyödyntää tarvittavien toimenpiteiden määrittelyssä.

Kuva: Kaisa Leiwo / Maininki Kiinteistöpalvelut

Siivous ja talvikunnossapito puhuttavat usein

Kiinteistöpalveluista erityisesti siivous ja talvikunnossapito aiheuttavat usein vilkasta keskustelua taloyhtiöissä. Siivouksen osalta olisi hyvä, että asukkaat tietävät mitä siitä on sovittu. Jos porraskäytävät siivotaan tiistaina ja perjantaina, voi niissä maanantai-iltana olla roskia ja likaa. Se ei silti välttämättä tarkoita, että siivooja olisi lorvaillut tai jättänyt tulematta. Mikäli saunat siivotaan maanantaisin, ei perjantain saunojien jälkiä ole siivottu lauantain saunavuoroihin mennessä.

Talvikunnossapito nousee varmasti otsikoihin jälleen ensi talvena, vaikka se nyt tuntuukin kaukaiselta ajatukselta. Taloyhtiö vastaa siitä, että kiinteistöllä liikkuminen on turvallista kaikissa keliolosuhteissa. Huoltoyhtiön kanssa kannattaakin sopia tarkasti siitä, kenen vastuulla tilanteen tarkkailu ja eri toimenpiteet ovat. Ruohonleikkuun viivästyminen ei välttämättä aiheuta vaaratilanteita, mutta hiekotuksen tai jään poistamisen viivästymisellä voi olla tuhoisia seurauksia. Toki ruohonleikkuunkin viivästyminen aiheuttaa varmasti yhteydenottoja isännöintiin tai huoltoon – siitä me kerrostalokyttääjät pidämme tavallisesti huolen ??

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *