Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisa Leiwo

Naapurin koira haukkuu ja toisen kissa käy hiekkalaatikolla

Lemmikit ovat jälleen herättäneet keskustelua julkisuudessa. Mitä kaikkea koiran omistajan naapurin täytyy sietää? Miten kissaa tulee pitää kerrostalossa? Voidaanko kaikenlaisten lemmikkien pito kieltää kokonaan?

Lemmikit kuuluvat tavanomaiseen asumiseen

Lähtökohtaisesti lemmikkien pitoa ei voi kieltää esimerkiksi järjestyssäännöissä. Lemmikit kuuluvat tavanomaiseen asumiseen, eikä kielto järjestyssäännöissä olisi juridisesti sitova. Vuokrasopimukseen voidaan sen sijaan ottaa kielto pitää lemmikkejä vuokrahuoneistossa. Yhtiöjärjestyksessä voidaan periaatteessa kieltää lemmikkien pito koko taloyhtiössä jos kyseessä on esimerkiksi ns allergiatalo.

Omistajan velvollisuudet

Lemmikin omistajan tulee aina huolehtia siitä, ettei eläin aiheuta häiriötä naapureille tai vahinkoa muiden omaisuudelle. Esimerkiksi toistuva yöaikainen kovaääninen meteli voi täyttää häiritsevän elämän tunnusmerkit. Tällöin taloyhtiö voi antaa asiassa kirjallisen varoituksen jossa uhataan huoneiston hallintaan otolla.

Lemmikit eivät saa myöskään aiheuttaa häiriötä tai sotkua pihalla. Koirat tulee pitää kytkettynä ja niiden jätökset ptäytyy korjata. Parasta olisi ulkoiluttaa koirat taloyhtiön muualla kuin taloyhtiön pihassa. Kissoja ei saa päästää lasten leikkialueelle tarpeilleen. Kissat voivat toki tulla muualtakin kuin omasta talosta, jolloin esimerkiksi kannellinen hiekkalaatikko voi olla paras suoja.

Huoneistossa ei saa olla liian suurta määrää lemmikkejä ja niiden tarpeista on pidettävä huolta. Lemmikkien jätöksistä ei saa aiheutua haju- tai terveyshaittaa myöskään huoneistojen sisäpuolella.

Ei ole helppoa vetää rajaa normaalin ja häiritsevän välille. Omista koristani nuorempi on kova haukkumaan, vanhempi ei juurikaan päästä ääniä. Olemme koettaneet kouluttaa nuorempaa kaikin mahdollisin konstein, mutta varsinkin ovikellon soiminen saa aikaan kovaäänisen haukkumisen. Todennäköisesti sitä ei pidettäisi kerrostalossa häiritsevänä elämänä. Uskon kuitenkin, että toistuva haukkuminen voisi ärsyttää naapuria samalla lailla kuin se ärsyttää minuakin.

Toivon, että nuorempi koirakin oppii pikku hiljaa olemaan haukkumatta. Samalla olen iloinen, etten asu nyt kerrostalossa enkä joudu selittelemään tai anteeksi pyytelemään naapureilta. Kehotan kuitenkin lemmikin omistajia tarvittaessa tekemään niin. Kysykää naapureilta, aiheuttaako lemmikki häiriötä. Pyrkikää minimoimaan häiriö ja naapurien ärsyyntyminen.

Onneksi pääsääntöisesti lemmikeistä on vain iloa niin kerros- kuin omakotitaloissakin. Ne pitävät omistajansa terveinä ja onnellisina ja siinä mielessä myös hyvinä naapureina jos tutkimuksiin on uskominen.

1 kommentti

  1. ”…eikä kielto järjestyssäännöissä olisi juridisesti sitova.”

    Järjestyssäännöt ovat kokonaisuudessaan juridisesti ei-sitovia.

    Ne ovat jonkun laatimia ehdotuksia yhteiselon ”sujuvuuden parantamiseksi” asunto-osakeyhtiössä, ja toimimalla niiden mukaisesti säilyy naapurirauha ehkä todennäköisemmin kuin jos ei toimi. Niihin voi vedota erimielisyystapauksissa, mutta osapuoli voi ja saa olla välittämättä tällaisesta vetoomuksesta.

    Yhtiöjärjestys on eri asia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *