Kerrostalokyttääjän muistiinpanot

Kuva: Kaisla Pousi

Muutoksia tulossa televisioverkkoon

Digitan operoimassa UHF –taajuusalueen antennitelevisioverkossa alkavat heinäkuussa lähetystaajuuksien muutostyöt. Taloyhtiöitä on jo herätelty varautumaan muutoksiin ja olemaan yhteydessä paikallisiin antenniurakoitsijoihin hyvissä ajoin. Mitä tämä taajuusmuutos tarkoittaa?

Osa television antenniverkon hyödyntämistä taajuusalueista siirtyy langattoman laajakaistan käyttöön vuoden 2017 alussa. Tähän liittyen tv-verkkojen lähetystaajuuksia järjestellään uudelleen. Uusi lähetystekniikka mahdollistaa myös taajuuskapasiteetin tehokkaamman käyttämisen sekä teräväpiirto-ohjelmistojen tarjonnan laajentamisen.

Taajuusmuutoksia tehdään alueittain ja ne alkavat Pohjois-Suomesta Kemijärveltä ja Sallasta heinäkuussa 2015. Varsinais-Suomessa jää hyvin aikaa valmistautua asiaan, koska muutokset ulottuvat tänne vasta vuoden 2016 puolella. Taajuusmuutosten aikatauluista tiedotetaan alueittain lähempänä ko ajankohtaa sekä Digitan että Viestintäviraston toimesta.

Miten taloyhtiöt voivat valmistautua?

Kun lähetystaajuus muutetaan, niin televisio-ohjelmat näkyvät rajoitetun ajan sekä vanhoilla että uusilla taajuuksilla. Tämän siirtymäajan kuluessa taloyhtiöissä tulee virittää uudet kanavat kaikkiin yhteisantennijärjestelmiin, jonka jälkeen televisiovastaanottimissa tehdään kanavahaku uudelleen. Muutos voi edellyttää myös antennivahvistimen uusimista, joka voidaan ruuhkien välttämiseksi tehdä jo ennen taajuuksien muuttumista. Kannattaa siis hyvissä ajoin selvittää paikkakunnan antenniasentajat sekä edellyttääkö muutos antennivahvistimen uusimista.

On hyvä muistaa, että yhteisantennikiinteistöjä, jollaisia taloyhtiötkin pääsääntöisesti ovat, koskee ns siirtovelvoite. Taloyhtiön on siis huolehdittava, että tietyt ohjelmistot ja palvelut ovat asukkaiden saatavilla muuttamattomina ja samaan aikaan kuin alkuperäinen lähetys. Tämä koskee mm Yleisradion, MTV3:n ja Nelosen julkisen palvelun lähetyksiä ja kanavia. Taajuusmuutoksista on siis huolehdittava silloin kun aika on oikea.

Taloyhtiön tulee myös informoida asukkaita asiasta. Kun uudet kanavat on viritetty yhteisantennijärjestelmiin, on asukkaiden aika hakea kanavat TV-vastaanottimiin. Uudemmat vastaanottimet saattavat tehdä haun automaattisestikin.

Omakotiasukkaille riittää televisiovastaanottimen kanavahaku sen jälkeen kun taajuudet on muutettu.

Varsinaissuomalaisissa taloyhtiöissä kannattaa siis hyödyntää pitkä valmistautumisaika ja hoitaa vahvistimet kuntoon hyvissä ajoin ennen taajuusmuutoksia. Kyse ei ole isosta asiasta, mutta tehtävästä asiasta joka tapauksessa!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *